La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’assetjamen­t de dones que avortaran ja és delicte

Les clíniques preferirie­n zones de seguretat al seu voltant

-

produïda als testicles i que afecta moltes funcions en l’organisme de l’home. “I s’ha vist que no és el mateix controlar la producció mensual d’un òvul en la dona que la producció diària de milions d’espermatoz­oides (una mitjana de 40 milions) en l’home, la qualitat, la mobilitat, assegurar que cap no arribi a l’òvul per fecundar-lo”, subratlla l’andròleg Josep Maria Pomerol, de l’Institut d’Andrologia i Medicina Sexual de Barcelona.

Quins riscos són acceptable­s? La píndola femenina pot augmentar el risc cardiovasc­ular o de càncer, entre altres efectes adversos, més grans quan es va aprovar el 1960 i es va començar a utilitzar massivamen­t. “Els riscos es van considerar acceptable­s davant els avantatges; en canvi, com que l’home no es queda embarassat, segurament pocs acceptarie­n riscos. Per això, quan n’han sorgit en estudis, ja no han avançat”, reconeix José Gutiérrez Alés, president de la Societat Espanyola de Contracepc­ió (SEC) i ginecòleg durant dècades a l’hospital Virgen Macarena de Sevilla.

La dona se"n re#iaria?

Sense entrar en considerac­ions d’igualtat i feministes, la dona necessita que la píndola sigui fiable. Es quedaria tranquil·la si l’home li diu que la pren i no hi ha risc d’embaràs indesitjat en la relació sexual? Segurament no en molts casos, sobretot en relacions no estables; l’ús de la píndola per ell no l’alliberari­a de recórrer a algun anticoncep­tiu, reflexiona Gutiérrez.

El president de la SEC creu que, malgrat tot, si hi hagués una píndola segura i eficaç, “seria un avenç importantí­ssim i molts homes la prendrien”. Afirma que “la seva preocupaci­ó, la seva càrrega emocional davant el risc d’un embaràs no desitjat, no és òbviament igual que la de la dona, però molts la tenen, i no disposen de més mètodes per responsabi­litzar-se de la seva contracepc­ió que el preservati­u i la vasectomia”.

“De tota manera –recorda–, en molts casos, com en relacions esporàdiqu­es, la píndola tampoc no és el millor anticoncep­tiu per a homes ni dones: evitarà un embaràs no desitjat, però no malalties de transmissi­ó sexual. Per això, es recomana utilitzar el preservati­u”.

$oc es#or% de la ind&stria' Corral i Pomerol tenen més dubtes que la píndola masculina, si n’hi hagués una, de segura i eficaç, tingués un ús massiu. Creuen que seria limitat. “La societat no s’ha tret de sobre el masclisme encara, i això influiria en l’acceptació que podria tenir”, opina Corral. “A les consultes mèdiques no hi arriben gaires homes per demanar algun sistema contracept­iu que no siguin el preservati­u o la vasectomia”, diu Pomerol.

Davant els obstacles científics i la falta de confiança que un fàrmac així fos àmpliament consumit, la píndola masculina no ha estat una prioritat per a la indústria farmacèuti­ca, almenys des de fa anys, i això malgrat que la femenina hagi tingut un gran impacte social i hagi estat un negoci molt lucratiu (potser per això tampoc no li interessa diversific­ar el mercat).

“Segurament han fet més esforç per aconseguir-la els grups investigad­ors que la indústria”, admet Pomerol. L’equip de Minnesota, per exemple, ha creat empresa, una start-up, per desenvolup­ar el seu fàrmac.

Estalviari­a vasectomie­s

Corral creu que el perfil d’usuari d’una potencial píndola podria ser, sobretot, aquell que ara recorre a la vasectomia: homes sense parella molt convençuts que no volen fills o, sobretot, homes amb parella que ja no volen més fills o en què la dona no pot (o no vol) utilitzar mètodes anticoncep­tius.

Una píndola masculina podria estalviar vasectomie­s, reconeix Corral. Encara que avui tenen poques contraindi­cacions, són reversible­s, i en la majoria dels casos es recupera la fertilitat –en un 70% o més si es va fer a tot es

Que no utilitzi una via hormonal fa l’estudi prometedor, però s’haurà de provar en humans

Com que l’home no es queda embarassat, és més complicat que accepti efectes adversos

tirar fa deu anys, precisa Pomerol–, molts homes són reticents a aquesta cirurgia. Fins i tot n’hi ha que se sotmeten a fecundació in vitro abans que revertir la vasectomia.

El camí s’haurà d’anar desbrossan­t de més obstacles. Fins ara, el que ha funcionat en animals o com a prototip no ha arribat a assajar-se en humans o no ha obtingut els mateixos resultats. No han prosperat opcions que han volgut obstruir les vies seminals o alterar la producció d’espermatoz­oides amb ultrasons o amb una injecció mensual o setmanal.

Caldrà veure si l’anticoncep­tiu en què treballen a Minnesota és eficaç en humans, si realment frena la producció d’espermatoz­oides sense afectar la testostero­na (tots dos es produeixen als testicles), alterar el desig sexual i causar altres efectes secundaris. Veure, si més no, si es pot convertir en una simple píndola. ●

ra, perquè s’ha canviat de roba, però la seva única percepció com a dintri és que viu a l’empresa. La gran paradoxa és que la desconnexi­ó que proporcion­a l’implant cerebral evita que l’empleat pugui desconnect­ar de la feina.

L’altra part de la personalit­at de cada treballado­r, la que viu fora, anomenada fori, és més còmoda. Des de l’exterior, gairebé ningú no es preocupa per la tasca que té a l’empresa. Hi ha qui utilitza aquesta desconnexi­ó com una manera de fugir de la realitat mentre treballa, però en aquest cas ho ha de fer també a la vida privada, i en aquest cas utilitza una altra escapatòri­a: l’alcohol.

Així doncs, quan algú us pregunti pròximamen­t per les vacances d’aquests dies, eviteu el tòpic que us han servit “per desconnect­ar”. Separación ens ensenya que la desconnexi­ó de nosaltres mateixos no només és impossible, també seria un desastre.

A (gairebé) ningú li agrada que li truquin o li enviïn un missatge de la feina per resoldre alguna cosa quan està de descans, però tenim un jo complet, amb els nostres records i la nostra personalit­at, que portem a tot arreu. Això és el que ens fa enriquir tot el que fem, ja sigui a la nostra vida personal o a la feina: ser nosaltres mateixos encara que mantinguem ocults a una banda i l’altra alguns aspectes de quan som dintris o

La desconnexi­ó de nosaltres mateixos no només és impossible: seria un desastre

foris.

La gran lliçó de Separación és que la tecnologia no s’ha d’aplicar només pel fet que existeixi. Ha de tenir una finalitat compatible amb el que som com a persones; de manera que no penso desconnect­ar, encara que un dia inventin l’implant.

 ?? XAVIER  I      E E ?? Protesta d’antiavorti­stes a prop del Senat el dia 6, quan es va aprovar la llei
XAVIER I E E Protesta d’antiavorti­stes a prop del Senat el dia 6, quan es va aprovar la llei

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain