La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vall de Bonabé limitarà el trànsit de motos i quads per preservar el silenci

-

El silenci és un plus, i se suposa que es pot gaudir d’aquest valor als espais naturals, malgrat que no sempre és així. El pertorbado­r soroll de motos, quads i buguis, tan en voga en massa camins de muntanya, serà limitar els pròxims mesos a la vall de Bonabé, al parc natural de l’Alt Pirineu. Són les previsions, després de la publicació ahir al Diari Oficial de la Generalita­t (DOGC), de l’anunci en què es concreta que se sotmet a informació pública el començamen­t del procés per declarar zona d’especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA) l’àmbit de sòl no urbanitzab­le dels municipis d’Alins, Alt Àneu i Farrera dins del parc natural.

El director d’aquest espai protegit, Marc Garriga, preveu que la mesura pugui ser efectiva a començamen­ts d’estiu, una vegada s’hagin resolt les al·legacions, si és que se’n presenten. Garriga destaca que la mesura tindrà una rellevànci­a especial a la zona de la vall de Bonabé, a l’Alt Àneu, a la sortida del poble d’Alós d’Isil i fins al límit amb la Val d’Aran, on es preveu fixar controls per impedir el pas als vehicles indicats, sempre que no siguin elèctrics.

El parc natural ha liderat el projecte amb les entitats locals per redactar un pla d’actuacions “encaminat a posar en relleu i conservar els valors de quietud i silenci associats amb aquest espai”, va indicar ahir el Departamen­t d’Acció Climàtica, Alimentaci­ó i Agenda Rural.

“Les restriccio­ns per a motos, quads i buguis se senyalitza­ran a les entrades de les pistes, i els cossos dels Mossos d’Esquadra i dels Agents Rurals vetllaran pel compliment de la norma; a més a més, a la zona de Bonabé hi posarem vigilants a l’estiu”, confirma Garriga.

Un altre enclavamen­t on es limitarà el pas d’aquest tipus de vehicles serà Farrera, on funciona el Centre d’Art i Natura, una proposta que potencia la creació pausada i tranquil·la en un entorn de muntanya. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain