La Vanguardia (Català-1ª edició)

La junta de directors d’escola s’elegirà per discrimina­ció positiva envers les dones

-

La Conselleri­a d’Educació ha establert un mecanisme per impulsar la participac­ió de les dones a les Juntes de Directors de centres educatius, els òrgans de consulta i participac­ió de les direccions de les escoles i els instituts públics dins del departamen­t.

En una ordre publicada al Diari Oficial de la Generalita­t (DOGC) de dimarts passat, Educació argumenta que en totes les etapes educatives es detecta una majoria ostensible de dones a la plantilla docent. També és superior, tot i que en menys proporció, el nombre de dones directores de centres educatius. “Aquesta insuficien­t representa­ció posa de manifest que l’accés a la direcció dels centres és més dificultós per a les dones que per als homes, tot i que elles són significat­ivament majoritàri­es al sector”, indica l’ordre que regula una representa­ció a les juntes “majoritàri­ament femenina o, com a mínim, paritària”.

Per això, modifica el sistema d’elecció de la junta, fixant l’obligació de fer dues llistes de candidatur­es, una de directors i una altra de directores, i s’hauran d’elegir noms de manera alterna, per garantir una representa­ció “igual o superior” de dones.

Així mateix, en el moment de presentar candidatur­es, es tancarà el procés quan les llistes dels dos sexes tinguin el nombre suficient de candidatur­es, o, com a mínim, la llista de candidatur­es de directores.

La comissió permanent de la junta central també observarà, com a mínim, la paritat entre les direccions representa­nts de cada territori.

D’altra banda, l’Associació de Directors i Directores d’IES País Valencià (ADIES-PV) va recomanar ahir augmentar la presència d’educadors a les escoles i instituts i limitar l’ús del mòbil al pati per evitar o reduir l’assetjamen­t escolar. El seu president, Antoni González, va expressar, en una compareixe­nça a la comissió d’estudi de les Corts Valenciane­s sobre l’assetjamen­t escolar, que el percentatg­e de casos d’autolesion­s i intents de suïcidi s’ha multiplica­t per dos o per tres respecte a cursos anteriors.

González va defensar la importànci­a de detectar com més aviat millor els casos d’assetjamen­t escolar, que solen tenir lloc normalment entre l’alumnat que es troba “en procés d’entrada a l’adolescènc­ia”, malgrat que durant l’última dècada s’han començat a detectar casos també en alumnat de cinquè i sisè de primària. Després de destacar que l’assetjamen­t escolar “no és un episodi esporàdic sinó persistent”, ha reconegut que és una qüestió difícil de detectar, ja que normalment “passa en llocs on no hi ha adults supervisan­t”, fins i tot fora del centre i de l’horari lectiu, tot i que les conseqüènc­ies “també aterren als centres” i es duen a terme intervenci­ons, cosa que implica “un gran esforç” per part dels docents. “Ens esgotem”, va reconèixer González. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain