La Vanguardia (Català-1ª edició)

Teixir també és un art

El Macba recorre cinc dècades de l’artista Teresa Lanceta amb tapissos i pintures

-

Los nadies: los hijos de nadie, los dueños de nada, los ningunos, los ninguneado­s”, predicava el 1940 Eduardo Galeano. “Que no hacen arte, sino artesanía”, continua el poema Los nadies. Els teixits i tapissos han pertangut històricam­ent al segon dels grups que va establir l’escriptor uruguaià. Confeccion­ats a mà, sovint per dones i utilitzats en la quotidiani­tat, l’art de les teles ha quedat relegat a un segon pla del panorama artístic. Ara, el Macba vol retornar als teixits el valor que sempre han tingut amb la primera exposició retrospect­iva de Teresa Lanceta (Barcelona, 1951).

El museu acull més de 200 obres de l’artista distribuïd­es en cinc sales que, a més de tapissos, inclou teles, pintures, vídeos, fotografie­s, escrits i formats col·laboratius amb altres còmplices. Teixir com a codi obert és una exposició comissaria­da per Nuria Enguita i Laura Vallés que es pot veure al Macba fins al setembre.

A l’artista, l’acte de teixir sempre li ha semblat que “dona moltíssima llibertat”. A part de ser una “tècnica ancestral i que utilitza un codi binari, és un art molt internacio­nal, més que la pintura, perquè inclou molts continents i cultures”, sosté. Aquest mètode de treball manual ha acompanyat Lanceta des de la dècada dels setanta, quan va decidir allunyar-se de l’art conceptual imperant aleshores.

Ja als anys vuitanta, l’artista va emprendre una sèrie de viatges a l’Atles Mitjà amb l’antropòleg Bert Flint. Allà va comprendre que les handiras, o capes creades per les dones berber, així com la resta de teixits originals, constituei­xen un llenguatge universal.

El recorregut de Lanceta també beu del barri on va viure més de 15 anys en la seva època de formació i que, precisamen­t, ara veurà com se li dedica la seva primera retrospect­iva. Per això, una part de la mostra homenatja el Raval, “un barri que ofereix més del que se li dona i sustenta Barcelona per molts motius”. Per a la directora del museu, Elvira Dyangani Ose, aquesta exposició demostra que l’equipament “corregeix certes absències”. ●

 ?? EUROPA PRESS   EP ?? Teresa Lanceta amb alguns tapissos exposats al Macba
EUROPA PRESS EP Teresa Lanceta amb alguns tapissos exposats al Macba

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain