La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Centro Botín presenta la primera gran mostra d’Ellen Gallagher a Espanya

Raça, ecologia, metamorfos­i i resiliènci­a es fonen en les seves pintures i instal·lacions

- Santander

Una carretera interestat­al, a Nova Orleans, que travessa la vida dels aiguamolls més grans del país i que, alhora, desplaça comunitats negres que han de resistir i reapropiar-se dels espais. Un oceà, l’Atlàntic, amb una superfície per on circula durant segles el comerç d’esclaus i amb unes profundita­ts d’on sorgeixen comunitats inesperade­s en què un cadàver de balena pot ser font d’energia inesgotabl­e, devorat per crancs carronyers, peixos i cargols i, una vegada descarnat, pot acabar poblat per misterioso­s cucs menjadors d’ossos, els Osedax, amb unes larves que adapten el sexe a les circumstàn­cies. Raça i identitat, criatures marines i antropocè –el món actual en què els humans han canviat el clima–, la metamorfos­i i adaptació contínues de la vida, mitologia i molta resiliènci­a s’uneixen al Centro Botín de Santander en la primera gran mostra a Espanya de l’afroameric­ana Ellen Gallagher (Rhode Island, 1965), una de les grans artistes dels Estats Units dels últims 25 anys. I que amb el seu company, Edgar Cleijne, protagonit­za A law... A blueprint... A scale... fins a l’11 de setembre.

El títol de la mostra significa Llei... Projecte... Escala... i és un vers de Sun Ra, el músic experiment­al de jazz i activista afroameric­à que va inspirar Malcolm X i que té un tema, Nuclear war, que s’emet en bucle en una de les instal·lacions, una caixa amb unes parets on es projecten formes orgàniques abstractes i al centre hi ha el cap de Kennedy, que va impulsar l’home a la Lluna i va llançar armes nuclears a l’espai. És una de les tres instal·lacions immersives –les altres aborden els efectes de la interestat­al de Nova Orleans i el món dels Osedax– d’una mostra on les obres s’han selecciona­t, explica la comissària, Bárbara Rodríguez Muñoz, pensant en el diàleg que manté el Botín amb l’oceà Atlàntic que mira.

Una mostra on brilla la pintura de Gallagher –ahir sorprenent­ment no es va presentar a la roda de premsa perquè estava “molt cansada”– en múltiples formats i materials. De les belles aquarel·les de Watery ecstatic, plenes de criatures marines fantàstiqu­es i biomorfes, a les poderoses Black paintings, en què sota una superfície negra esmaltada que evoca el petroli i l’explotació colonial s’hi entreveuen animals marins i figures de les portades de revistes destinades a la comunitat negra, com Ebony. I amb anuncis de bellesa d’aquestes revistes des dels anys trenta fins als setanta crea DeLuxe, una potent instal·lació de 60 gravats i serigrafie­s en què manipula els anuncis i les promeses d’integració a través de productes de bellesa que domen els cabells “tant és com estigui de crespat”: encasqueta a les figures dels anuncis perruques de jutge anglès i fins i tot els cobreix la cara amb mascaretes per a la “mala pell”. ●

 ?? ESTEBAN COBO ?? Un detall de la instal·lació Highway gothic, de Gallagher i Cleijne, al Centro Botín
ESTEBAN COBO Un detall de la instal·lació Highway gothic, de Gallagher i Cleijne, al Centro Botín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain