La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Facua denuncia 230 gasolinere­s per haver apujat preus

-

La Facua ha presentat

■ davant les autoritats de consum de tretze comunitats autònomes, entre les quals Catalunya, denúncies contra 230 gasolinere­s que van apujar els preus del combustibl­e cinc cèntims o més l’1 d’abril, el dia que van entrar en vigor els descomptes aprovats pel Consell de Ministres per als pròxims tres mesos. Toledo, València i Sevilla són les províncies amb més estacions de servei denunciade­s, segons va informar l’associació de consumidor­s. Les denúncies han estat interposad­es davant les autoritats de consum d’Andalusia, Aragó, Astúries, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Euskadi, Extremadur­a, Galícia, Madrid, Múrcia i Navarra. A més, la Facua ha informat sobre les pujades de preu el Ministeri de Consum i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC). L’1 abril al matí les estacions de servei denunciade­s van aplicar increments d’almenys cinc cèntims, la retallada de marges que ha d’aportar el sector, segons afirma la Facua, que també sospita de pactes per incrementa­r preus. / Efe 94 han experiment­at una inflació superior al 4%. Suposa un 47% en comparació amb el 36% del febrer, explica María Jesús Fernández, de Funcas.

El 9,8% d’inflació internanua­l al març suposa 2,2 punts d’augment respecte al febrer, quan va registrar una alça d’un 7,6%. L’electricit­at i les gasolines són els grans responsabl­es d’aquest increment, ja que aporten 1,6 punts de la pujada. Després venen els aliments, amb gairebé 0,3 punts.

Si concretem, apareixen els responsabl­es habituals de l’augment de la inflació els últims mesos. L’electricit­at ha pujat un 107,8% respecte al març de l’any anterior; el dièsel, un 45,6%, i la gasolina, un 33,6%.

L’element decisiu contra aquesta inflació elevada és que el Govern central negocia amb Brussel·les per mirar de limitar el preu del gas en el sistema ibèric de formació dels preus energètics. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain