La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alemanya cauria en forta recessió en cas d’embargamen­t al gas i petroli rus

Els instituts econòmics alemanys creuen que la factura seria de 220.000 milions

-

“L’economia alemanya navega per aigües difícils”, segons adverteix l’Institut IFO de Munic.

“No hi ha cap bona notícia per poder anunciar”, va recalcar Stefan Kooths, vicepresid­ent de l’Institut d’Economia Mundial de Kiel (IfW Kiel).

Els economiste­s més acreditats d’Alemanya han començat a engegar les alarmes. L’advertènci­a va arribar ahir des de diversos instituts econòmics: l’IFO de Munic, el DIW de Berlín, l’IfW de Kiel, l’IWH de Halle i l’RWI d’Essen.

Les reticèncie­s de Berlín a tallar els seus lligams energètics amb Rússia ara s’entenen millor. Perquè, segons els seus estudis, Alemanya cauria en una “forta recessió” en el cas d’implementa­r-se a curt termini un embargamen­t al gas i el petroli procedents de Rússia.

L’impacte seria d’uns 220.000 milions d’euros aquest any i el vinent, cosa que equival a un 6,5% de la riquesa alemanya.

Una interrupci­ó sobtada dels subministr­aments energètics russos —a l’escenari advers— frenaria el creixement econòmic d’Alemanya a un 1,9% aquest any i provocaria una contracció d’un 2,2% el 2023. En concret, el punt més baix es tocaria al segon trimestre de l’any vinent, amb una caiguda de l’activitat econòmica d’un 5%.

Però, si fins i tot es mantingués l’statu quo, els instituts alemanys revisen a la baixa les seves estimacion­s per a aquest any, a causa dels efectes de la guerra. El conflicte a Ucraïna ja passa factura, perquè entre altres coses s’està pagant el gas més car i la inflació galopa. Els organismes van retallar a un 2,7% la seva previsió per al creixement del producte interior brut (PIB) d’Alemanya el 2022, davant un 4,8% estimat a la tardor, és a dir, més de dos punts a la baixa. En canvi, van millorar l’estimació per al 2023 fins a un 3,1% des d’un 1,9%, tret que la situació geopolític­a fes una volta inesperada.

Berlín, que abans de la guerra comprava més de la meitat del gas a Rússia, ja n’ha reduït el percentatg­e a un 40%, amb la intensific­ació dels esforços per trobar alternativ­es i accelerar-ne la conversió a les energies renovables. Però, si tot va bé, Alemanya no espera poder prescindir del gas rus abans de mitjans del 2024.

El preu que caldrà pagar per la transforma­ció del model energètic serà alt, “fins i tot després que la situació militar i política s’hagi tornat a calmar”, van dir els instituts. Això “significa que no hi haurà futur per a tots els models de negoci que han estat rendibles a Alemanya al passat”, va advertir Stefan Kooths. Per posar un exemple, el gegant químic BASF va admetre que hauria d’aturar la producció a Alemanya si el gas rus deixés de fluir sobtadamen­t a partir dels gasoductes.

Energia a banda, en el present més immediat la llosa que està frenant l’economia alemanya (en particular el consum i la inversió) té nom propi: inflació. Els cinc instituts alemanys van revisar a l’alça les seves previ

“No hi haurà futur per a tots els models de negoci que han estat rendibles en el passat”, diuen des de l’IfW

sions sobre el creixement dels preus, que assolirà el 2022 un 6,1%, la seva dada més gran en 40 anys, per moderar-se el 2023 a un 2,8%.

Segons Kooths, els ajuts a les famílies per compensar l’augment dels preus de l’energia, com ara les anunciades pel Govern d’Olaf Scholz, haurien de fer-se “de manera molt específica” i no generalitz­ada, per evitar efectes sobre la inflació. “El procés de recuperaci­ó s’està endarrerin­t novament. Per tant, el nivell de producció econòmica anterior a la crisi només s’assolirà al tercer trimestre ”, van estimar els instituts.

Al seu informe mensual, el Ministeri d’Economia alemany va dir que la guerra a Ucraïna “planteja riscos substancia­ls” per a l’economia, però que és difícil quantifica­r-ne els efectes. “Depenen, en gran part, de la durada i la intensitat de la guerra”, va afegir. ●

 ?? BarcelrAN BOCSI E BLOOMBERG ?? Una vista del gasoducte Nord Stream 2 a la ciutat de Lubmin
BarcelrAN BOCSI E BLOOMBERG Una vista del gasoducte Nord Stream 2 a la ciutat de Lubmin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain