La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’home dels 19 milions

Polèmica a França per la remuneraci­ó de Carlos Tavares, president de Stellantis

-

El president del grup automobilí­stic Stellantis, nascut de la fusió entre PSA (Peugeot Citroën) i FCA (Fiat Chrysler), Carlos Tavares, rebrà una remuneraci­ó entre sous, bonificaci­ons i extres de 19 milions d’euros a compte de l’exercici 2021.

La quantitat ha desfermat una polèmica a França. Malgrat que aquesta suma de diners és inferior a la que perceben altres consellers delegats de multinacio­nals com Tim Cook (Apple) o Mary Barra (General Motors) o cèlebres futboliste­s estrella que juguen al país, no sembla que la compensaci­ó esmentada s’hagi posat bé ni als sindicats ni als mateixos accioniste­s de la firma, que ahir van votar a títol consultiu en contra de la política salarial del grup, que preveu pagar els directius amb abundants increments en funció dels resultats obtinguts.

“És evident que no són xifres normals”, estimava un portaveu del Govern francès, que encara té un 6,5% del capital. “Cal plantejar la qüestió sobre la distribuci­ó del valor de les empreses”.

Per la seva banda, el president de Stellantis, John Elkann –un membre de la poderosa família Agnelli–, va defensar que el consell d’administra­ció opta per la meritocràc­ia com la millor via per recompensa­r els resultats. En el cas de Tavares, un 89% de la seva retribució és variable. Stellantis, que té la seu fiscal als Països Baixos (on pot aprofitar diversos avantatges), va obtenir un benefici de 13.400 milions d’euros el 2021, tres vegades més que el que va aconseguir a l’exercici pandèmic del 2020.

L’accionista minoritari PhiTrust es queixa que Tavares cobri tant quan “el grup s’haurà d’enfrontar amb tota probabilit­at a reestructu­racions massives”. El sindicat CFDT va dir que cal posar un límit salarial per reduir les diferèncie­s de sou al si de la mateixa companyia.

El tema ha entrat fins i tot a la campanya presidenci­al. Marine Le Pen va assenyalar que “la xifra és xocant, però per una vegada s’han obtingut bons resultats”. Luca de Meo, el màxim executiu de Renault, segons France Presse, cobrarà aquest any 4,7 milions. ●

 ?? ERIC PIERMONT / AFP ?? Carlos Tavares
ERIC PIERMONT / AFP Carlos Tavares

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain