La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Em va impression­ar com els russos ensenyaven a veure art als nens”

-

Ser l’Hermitage de Sant Petersburg a Amsterdam en plena guerra invasora deu ser molt dur... Estem consternat­s per la tragèdia que pateix el poble d’Ucraïna, que té tot el nostre suport davant Putin; però també estic en contacte amb els meus amics russos.

Té cap esperança per a la pau?

Crec en l’art i que només ho és quan deixa de ser d’un país per ser de tots els humans. I estic convençut que l’art i el nostre museu sobreviura­n a aquesta guerra.

Quant temps feia que treballave­n junts a Amsterdam i Sant Petersburg?

Trenta anys. I tan sols els últims 12, ja plenament establerts, hem tingut 12 milions de visitants. I ens hem mantingut gràcies a les seves entrades, perquè som una entitat privada. I mai no hem estat mai una sucursal de l’Hermitage.

Però exposaven la seva col·lecció..., oi?

Érem un equip de conservado­rs, historiado­rs, gestors culturals... Russos i holandesos que treballàve­m junts perquè ciutadans de tot el món poguessin veure la immensa col·lecció de l’Hermitage.

Aquí hi va haver resistènci­a a instal·lar-lo a Barcelona perquè era “una franquícia”.

No som una franquícia ni una delegació ni depenem de ningú. Som un equip consolidat que cooperava i espera algun dia tornar a cooperar per l’art. I crec que la col·lecció d’un museu com més gent la pugui veure en més llocs, millor. I això ho aconseguei­xen els grans equips; no franquície­s.

L’Hermitage té fons per a tothom?

És el segon museu del món, després del Louvre, per la quantitat, qualitat i universali­tat de les seves obres. Té més de tres milions de peces catalogade­s. I ho comprovarà si passeja, com he fet jo sovint, pels 22 quilòmetre­s de la seva seu al palau d’Hivern: només el 10% d’aquests fons s’exposen.

Quina és la seva obra favorita?

El retorn del fill pròdig, de Rembrandt. L’Hermitage acull més de 22 Rembrandts, però aquest és immens en tots els sentits. Els mestres holandesos van fascinar el tsar Pere el Gran, que es va inspirar en Amsterdam per renovar Sant Petersburg.

Per això les dues ciutats tenen canals?

I es va emportar obres de 220 mestres holandesos que van ser el principi de la col·lecció de l’Hermitage. En vam parlar en principi només per exhibir-les unes setmanes a Amsterdam fins que vaig conèixer el director Mikhaïl Piotrovski, un mite de la museística, com ja havia estat el seu pare, Borís, que també va ser director de l’Hermitage.

Com el va convèncer de cedir part dels seus fons per exhibir-los a Amsterdam? Després de mig segle separats pel teló d’acer, el dia que vam parlar va obrir les finestres del seu despatx i em va dir: “Cal obrir el museu al món”, i vam començar a treballar junts i a somiar amb el nostre Hermitage.

Els russos eren bons socis?

Tinc edat de fer realitat somnis com l’Hermitage d’Amsterdam. I ajudo entitats a complir-los trobant seus històrique­s per a ells. Soc holandès: monàrquic, fill i net de pastors protestant­s i fidel devot de Rembrandt. Col·laboro amb el Cercle Empresaria­l Holandès a Barcelona De Kring

 ?? ORIOL COLL ??
ORIOL COLL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain