La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un policia mata d’un tret un home negre desarmat als Estats Units

-

Activistes pels drets humans i representa­nts de la comunitat negra dels Estats Units van denunciar com un altre cas d’injustific­ada violència policial la mort de l’immigrant congolès Patrick Lyoya, de 26 anys, a mans d’un agent que li va disparar al cap mentre l’immobilitz­ava amb el genoll sobre l’esquena, el 4 d’abril a la ciutat de Grand Rapids (Michigan).

Els fets van provocar unes primeres protestes sobre el terreny les hores i dies següents al fet. Però va ser dimecres quan l’incident va adquirir gran ressò, quan va difondre la policia quatre vídeos de la letal actuació d’un dels seus agents. Les imatges van recordar l’assassinat de l’afroameric­à George Floyd el maig del 2020, acte que va disparar el moviment Black Lives Matter. Però, en contrast amb les massives manifestac­ions que aquella mort va ocasionar, la publicació dels vídeos en què es veu la fi de Lyoya va fer sortir al carrer només unes desenes de veïns de Grand Rapids.

L’agent que va matar Lyoya, blanc, però fins a ahir no identifica­t, està sota investigac­ió interna i de baixa administra­tiva. Sembla el mínim. El policia va parar la víctima perquè conduïa un cotxe amb una matrícula que no era la seva. Lyoya va sortir de l’automòbil i l’agent li va exigir el carnet de conduir. Ell li va assegurar que el tenia dins però no l’hi va donar i va intentar escapar. L’uniformat el va atrapar i va provar de paralitzar-lo amb la seva pistola elèctrica, que el detingut va intentar arrabassar-li. Van forcejar. L’agent va paralitzar l’home i, sense aparent raó, va treure la pistola i li va disparar.

“Un altre home negre ha mort a mans de la policia. L’oficial ha de retre comptes”, va exigir l’Associació Nacional per al Progrés de les Persones de Color després d’analitzar els vídeos. L’organitzac­ió va demanar al president Joe Biden que “signi ja l’ordre executiva de reforma policial” després d’haver fallat en el projecte d’aprovar una llei sobre la qüestió: un motiu de decepció per a la comunitat negra a què ara se suma el malestar pel que, com a mínim, sembla un nou i mortal excés policial. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain