La Vanguardia (Català-1ª edició)

La guerra ha frenat les operacions de compravend­a

-

rerament amb una tipologia de client ucraïnès, amb estalvis en països com ara Polònia. Un perfil –explica– capaç de llogar immobles per 6.000 euros mensuals i també d’invertir en negocis del sector hoteler i d’apartament­s turístics. “S’han tancat dues o tres operacions d’aquesta mena a Lloret”, afirma. Mercat d’alt standing al marge, la majoria dels ucraïnesos opten per llogar pisos per períodes més o menys llargs per als seus familiars que han fugit de la guerra. “De moment, prefereixe­n llogar, encara que en zones del centre de la Costa Brava no hi ha gaire oferta d’aquest tipus”, explica Lily Elbardi, comercial d’Immo Platja d’Aro.

A la immobiliàr­ia Masó, de s’Agaró, xifren en una desena els clients russos que han volgut posar de lloguer les seves mansions l’últim mes. “Això els permet pagar llum, aigua, la comunitat i altres despeses de mantenimen­t de la casa”, explica el gerent Martí Masó, que constata la paràlisi total d’operacions de lloguer vacacional o venda protagonit­zades per russos. “Tots els lloguers de temporada s’han fet enrere: anticipàve­m que seria una bona campanya, amb percentatg­es superiors a un 25% en comparació a altres anys”, esgrimeix. També en agències de Lloret de Mar es preparaven per a uns registres de compravend­a i lloguer per part d’aquest client semblants als del 2019, segons remarca Ilina Valeeva.

Ucraïnesos d’alt poder adquisitiu, belgues i francesos han llogat algunes de les propietats russes

Però a conseqüènc­ia de la guerra, els bancs europeus no admeten ingressos superiors als 100.000 euros de ciutadans amb nacionalit­at russa. “Tot es complica, si volen vendre no poden ingressar”, afirma Masó. Com a resultat de les sancions, les operacions immobiliàr­ies han quedat frenades. “Just abans del conflicte, els russos es van vendre moltes propietats” expliquen des d’Inmobiliar­ium, situada al barri de Fenals de Lloret. “Tres operacions han estat cancel·lades, entre les quals, un client interessat en quatre parcel·les; el rus està a l’expectativ­a i no farà inversions mentre duri el conflicte”, explica Herman Tops, gerent de l’agència Residencia­l Mas Nou de Platja d’Aro. En casos així, sempre hi ha qui vol treure rèdit de la situació. Tops explica que ha rebut diverses trucades de clients europeus preguntant “si hi ha cases de russos a meitat de preu” i recorda que entre el 2007 i el 2017 “van salvar Espanya de la crisi”.

El 2020, ocupaven el setè lloc en compravend­es a Catalunya amb un 3% de quota de mercat internacio­nal, segons dades facilitade­s pel Col·legi i Associació d’Agents Immobiliar­is. ●

 ?? PERE DURAN / NORD  EDIA ?? Cartell d’una immobiliàr­ia, en castellà i rus, a l’entorn de la cala de Sant Francesc de Blanes
PERE DURAN / NORD EDIA Cartell d’una immobiliàr­ia, en castellà i rus, a l’entorn de la cala de Sant Francesc de Blanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain