La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les noves muralles

- Enric Sierra

L’operació de construcci­ó de noves muralles d’accés a Barcelona ha revoltat els alcaldes de la regió metropolit­ana. Avui recollim a les pàgines anteriors el malestar d’aquestes ciutats, que pateixen les conseqüènc­ies de decisions preses unilateral­ment per Barcelona sobre les restriccio­ns per accedir a la ciutat en vehicle privat sense oferir alternativ­es fiables i eficaces de transport públic. La regió metropolit­ana acull milions de persones que se senten menyspread­es per la capital i que són moltes més de les que viuen a Barcelona. El govern barceloní, format per BComú i PSC, ha decidit actuar egoistamen­t oblidant que les mesures que aplica afecten els ciutadans d’un àmbit més ampli. No cal recordar que aquests dos partits també governen en aquests municipis menyspreat­s.

Barcelona ha prescindit, una vegada més, de la seva capitalita­t i ha pres la decisió de menystenir l’àrea metropolit­ana que porta el seu nom. Ho admet implícitam­ent Antonio Poveda, vicepresid­ent de l’AMB, quan reconeix que no ha participat en la gestió del projecte de bloqueig del trànsit al nou túnel de Glòries. Estem davant de l’enèsima constataci­ó del fracàs metropolit­à i, per tant, de la Generalita­t que assisteix com a convidat de pedra a aquest episodi de maltractam­ent ciutadà, tot i que té la clau de la millora del transport públic i la competènci­a en mobilitat.

Catalunya, com Espanya, s’ha configurat de manera radial a partir de la capital. Barcelona és

El menyspreu i la supèrbia de Barcelona cap a l’àrea metropolit­ana comença a passar factura política

el quilòmetre zero de carreteres, transports públics i innombrabl­es serveis. Tot passa per la capital, encara que ni el destí ni l’origen del trajecte no sigui Barcelona. En aquest context, de la mateixa manera que ha sorgit amb força el moviment de l’Espanya perifèrica que lluita perquè les comunitats autònomes participin equitativa­ment en totes les decisions que afecten el país, a Barcelona emergeix un fenomen semblant per trencar les servituds i problemes que provoca la radialitat de la capital catalana i la seva indiferènc­ia respecte a la regió metropolit­ana. Aquest moviment que va més enllà del govern de l’AMB es va constituir fa un any com a Associació de Municipis Arc Metropolit­à. De moment, el formen nou ciutats de la segona corona metropolit­ana, un àmbit que representa un 35% del PIB de Catalunya, que vol ser escoltat perquè se sent infrarepre­sentat en la presa de decisions i que exigeix participar en els projectes que afecten els ciutadans. “Catalunya és molt més que Barcelona”, afirma amb raó una de les alcaldesse­s fundadores del moviment.

Farien bé els partits polítics de posar-se d’acord en quin és el pla per gestionar aquesta realitat i l’actual desafecció territoria­l de conseqüènc­ies imprevisib­les. I no serà per falta d’administra­cions superposad­es que governen el mateix territori (Ajuntament­s, Consells Comarcals, AMB, Diputació i Generalita­t). Està clar, els uns pels altres i la casa sense escombrar.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain