La Vanguardia (Català-1ª edició)

Le Pen amenaça Europa

- Jordi Juan Director

El resultat de la segona volta d’aquest diumenge vinent a França pot ser un pur tràmit, amb la victòria que pronostiqu­en totes les enquestes d’Emmanuel Macron, o donar un desenllaç històric de conseqüènc­ies impredicti­bles amb la victòria de la candidata de la ultradreta, Marine Le Pen. La decisió que prenguin els electors francesos no només tindrà transcendè­ncia per al seu país, sinó que afectarà en gran mesura al futur de la Unió Europea. No serà una decisió tan crucial com el referèndum del Brexit que el 2016 va suposar la sortida del Regne Unit de la UE, atès que ara Le Pen no vol renunciar a l’euro com reivindica­va en les anteriors eleccions presidenci­als del 2017, però si ella guanya aquest diumenge, intentarà modificar de dalt a baix tot el funcioname­nt de la Unió.

El llarg i complex procés de construcci­ó europea podria trontollar de manera amenaçador­a si perd un dels pilars amb què se sustenta. Le Pen vol modificar les relacions dels països sobirans amb Brussel·les, que té unes institucio­ns que funcionen d’una manera “antidemocr­àtica”, segons les seves pròpies paraules.

Europa dona, però també exigeix. I és fàcil recordar només les obligacion­s que suposa ser soci d’aquesta comunitat. Així, per exemple, la política agrícola comuna (PAC) sempre ha estat un maldecap per a tots els governs francesos a costa de les concession­s que la seva agricultur­a ha hagut d’acceptar, i ara Le Pen provarà d’obtenir avantatge del descontent­ament existent al món rural. Criticar els “buròcrates” de Brussel·les sempre ha estat de franc, especialme­nt en èpoques de crisi, com l’actual.

Amb tot, la victòria de Macron diumenge que ve és més que probable. El problema no és tant del present, sinó del futur immediat. La desfeta dels partits institucio­nalitzats de dreta (Els Republican­s) i esquerra (socialiste­s) ha deixat Macron en solitari davant partits que, com la ultradreta de Le Pen, fugen del vell esperit europeista. Seria un error que cada país de la UE pretengués fer la guerra pel seu compte. Però la temptació és gran. D’aquí cinc anys veurem qui seran els finalistes de les eleccions franceses.

 ?? LLIBERT TEI IDÓ ??
LLIBERT TEI IDÓ
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain