La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més armes per frenar Rússia

Els aliats d’Ucraïna augmenten el suport militar davant la batalla del Donbass

- L. MAS DE XAXÀS

Al principi de la guerra, els aliats d’Ucraïna enviaven armament lleuger, cascos i material sanitari. Es discutia si era convenient enviar míssils terra-aire Stinger o antitancs, com els Jabelin. Fa setmanes, però, que aquestes armes entren a Ucraïna, amb sistemes de defensa antiaèria i obusos. Ningú no ho discuteix.

Ara, tot i això, Ucraïna insisteix que necessita molt més i els aliats semblen disposats a donar-li el que demana.

El president Joe Biden es va reunir dimarts amb els aliats i es va acordar augmentar el suport militar. En concret es preveu enviar helicòpter­s, canons de llarg abast, més míssils antiaeris, antitancs i antivaixel­ls, vehicles cuirassats, carros de combat i drons armats. Cal veure si la llista inclourà avions d’atac a terra.

Fins ara, els aliats temien que Ucraïna utilitzés aquestes armes per atacar Rússia al seu propi territori. Es prenien seriosamen­t les amenaces del Kremlin. El president Putin insisteix, per exemple, que els països que ajudin Ucraïna –que ja són una trentena– s’arrisquen a “conseqüènc­ies imprevisib­les”.

Alemanya encara tem que aquest suport creixent expandeixi el conflicte. Considera perillós, per exemple, lliurar a Ucraïna el vehicle cuirassat Marder, un dels més avançats del món, essencial per a l’avanç de la infanteria i que, per tant, pot marcar les diferèncie­s al

Donbass.

Els Estats Units i altres aliats, però, han arribat a la conclusió que sense més suport Ucraïna no podrà contenir l’ofensiva russa al front de 480 quilòmetre­s que

Ucraïna rebrà helicòpter­s, canons, míssils, drons armats i vehicles cuirassats

va de Khàrkiv a Mariúpol. Aquí s’està combatent més en camp obert i, en conseqüènc­ia, es fan servir més míssils, drons i carros.

Fins ara, malgrat la intensitat dels combats, no hi ha hagut cap avanç o retrocés considerab­le.

Els ucraïnesos resisteixe­n un dia més a Mariúpol, d’on desenes de civils –molts menys dels esperats– van aconseguir escapar-se en un petit comboi d’autobusos.

Mentre Ucraïna s’arma, Rús

sia ha provat un míssil balístic interconti­nental, una demostraci­ó de força en un moment en què necessita reafirmar les seves amenaces. “Que s’ho rumiïn dues vegades”, va dir Putin als aliats d’Ucraïna quan va veure enlairar-se el míssil Sarmat.

Aquesta retòrica, però, cada vegada cala menys a les cancelleri­es occidental­s. Les armes flueixen amb normalitat des de Polònia, Eslovàquia i Romania. Fins ara, Rússia no s’ha centrat a atacar aquestes rutes. Les defenses antiaèries ucraïneses no li garanteixe­n immunitat en l’aire i corre el risc que en una d’aquestes missions els projectils acabin impactant en un país membre de l’OTAN. En aquest cas, com va anticipar el president nordameric­à, Joe Biden, l’Aliança Atlàntica es bolcaria a repel·lir l’agressió russa.

Els aliats intenten portar a Ucraïna armes soviètique­s perquè no hi ha temps d’ensinistra­r els militars ucraïnesos en el maneig de les occidental­s. És un llast, en gran part, inevitable. A més a més, hi ha prou armes soviètique­s als països de l’Est d’Europa, així com a l’Afganistan i l’Índia. El mercat és ampli.

Ucraïna tem, amb raó, que la seva inferiorit­at aèria li impedirà de guanyar la guerra. La força aèria russa és deu vegades la ucraïnesa i els seus aparells són més moderns. Rússia, per exemple, disposa de 800 caces, mentre que Ucraïna només en té 70 i són més antics. Li aniria bé tenir avions d’atac a terra. En necessita per neutralitz­ar les bateries de míssils i els carros de combat russos. Rússia disposa de més de 700 aparells amb aquestes caracterís­tiques, mentre que Ucraïna amb prou feines en té 30.

Els Estats Units ja s’han gastat 1.475 milions d’euros en armes per a Ucraïna i han aprovat un nou paquet de 737 més. La Unió Europea ha invertit 1.500 milions d’euros des del començamen­t de la invasió. Aquesta ajuda ha estat essencial per frenar l’exèrcit rus, però el president

Zelenski se sent com Bill Murray a ‘El dia de la marmota’ demanant cada dia les mateixes armes

ucraïnès, Volodímir Zelenski, no es cansa de repetir que en necessita més.

Ahir el va visitar a Kíiv el pressent del Consell Europeu, Charles Michel, que li va tornar a preguntar què necessitav­a.

“Ho he dit moltes vegades –va dir Zelenski–. Em sento com Bill Murray a El dia de la marmota. Cada dia és com tornar a començar de zero”.

La guerra necessita assolir un punt en què els dos bàndols entenguin que tenen més a perdrehi que a guanyar-hi. Només així s’obrirà una negociació, però encara no som en aquest punt. Per assolir aquesta meta els aliats aposten per armar més i millor Ucraïna. Així intensific­aran més el conflicte. El risc és enorme per a tot Europa. ●

 ?? LD JONES / AFP ?? La Tània i el seu marit Valeri ahir davant els esvorancs que els projectils russos han obert a la seva casa de Mala Tomatxka, a prop de Zaporíjia
LD JONES / AFP La Tània i el seu marit Valeri ahir davant els esvorancs que els projectils russos han obert a la seva casa de Mala Tomatxka, a prop de Zaporíjia
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain