La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un tiquet per entrar a Venècia

La ciutat italiana provarà a partir de l’estiu un sistema de reserves per als turistes

- Loma. Correspons­al

Hi torna a haver cues per pujar al vaporetto, files davant de la basílica de Sant Marc, empentes per avançar als carrerons, aglomeraci­ons al pont Rialto, taules plenes al cafè Florian. Aquesta Setmana Santa ha estat un cop d’aire fresc per als hotelers i restaurado­rs de Venècia, contents per la recuperaci­ó del turisme després de dos anys de pandèmia, que va arribar just després d’unes inundacion­s històrique­s el novembre del 2019 que van malmetre greument la imatge de la ciutat dels canals.

Feia molt de temps que a la llacuna no es veien uns números com aquests: 110.000 persones Divendres Sant, 160.000 dissabte, 140.000 diumenge, gairebé 100.000 dilluns de Pasquetta. “Un deliri”, en paraules del cap de la policia local, Marco Agostini.

Davant aquesta caòtica situació, l’alcalde de Venècia, Luigi Brugnaro, ha decidit que a l’estiu es posarà en marxa un sistema de reserves perquè tots els visitants que vulguin accedir al centre històric es registrin a través d’una plataforma informàtic­a que es presentarà pròximamen­t. Com si fos un tiquet per entrar en un museu.

“Avui molta gent ha entès que la reserva de la ciutat és el camí a seguir per gestionar el turisme de manera més equilibrad­a. Serem els primers del món en aquest difícil experiment”, ha assegurat el regidor, de dretes, a les xarxes socials.

Aquesta nova manera de reservar no s’aplicarà als que passin la nit en algun dels hotels venecians, sinó només als que vagin a la ciutat a passar-hi el dia i no gastin en allotjamen­t. De moment no hi haurà penalitzac­ions –ni es prohibirà l’entrada– als que no hagin reservat, però es premiaran els visitants que optin per reservar amb facilitats per a l’accés i la compra d’entrades a museus i al transport públic. Passaran al davant de la resta.

L’experiment, de sis mesos, és la manera que ha trobat l’Ajuntament per preparar el terreny abans d’introduir, l’any que ve, l’accés amb entrada obligatòri­a al centre de la ciutat a través de la plataforma, amb un bitllet d’ingrés que costarà entre tres i deu euros depenent de la gent que hi hagi el dia escollit per viatjar. En definitiva, es tracta d’una taxa turística per als visitants més esporàdics que trien dormir en un altre indret amb preus més modestos. La mesura es va aprovar a finals del 2018 com una recepta per lluitar contra la monocultur­a del turisme de masses que des de fa anys expulsa els residents. Venècia perd una mitjana de 700 habitants a l’any: als anys seixanta en tenia més de 174.000; ara amb prou feines n’hi queden 50.000.

L’entrada de pagament que s’hauria d’aplicar el 2023 –novament exempta per als que tinguin reserves per pernoctar-hi, atès que ja abonen la taxa turística– es va proposar arran del mal moment per als hotelers a causa de la crisi sanitària, però els senyals de Setmana Santa han empès l’administra­ció a recuperar-la. Tampoc no l’hauran d’abonar els residents de la ciutat de Venècia. Els que viuen a la regió del Vèneto hauran de reservar igualment –sense pagar–, i hi podria haver altres excepcions, com ara les persones que van a la ciutat per motius excepciona­ls com visitar un familiar o anar a un funeral. El pla podria implicar que en el futur s’instal·lin uns torns per ensenyar la reserva als punts d’accés a la ciutat, almenys a l’estació.

L’objectiu de les autoritats és saber amb temps quantes persones hi haurà alhora al centre històric per gestionar els fluxos turístics i evitar les grans aglomeraci­ons que posen en perill la ciutat. Per determinar el preu del bitllet s’establirà un llindar màxim de 40.000 o 50.000 visitants per dia, segons ha explicat el regidor de Turisme de Venècia, Simone Venturini. La reserva, assegura, és “una revolució que avui ja fan els museus, però no pas cap ciutat”. “Començarem de manera experiment­al, perquè caldrà fer ajustos –admet Venturini–. Però és l’únic ca

L’alcalde prepara el terreny per introduir un bitllet d’ingrés de fins a deu euros per als visitants esporàdics

mí a seguir”.

Venècia, que va arribar a acollir fins a 30 milions de visitants anuals, ja va provar el 2018 un experiment amb torns per regular els fluxos d’accés. En van instal·lar dos davant del pont de la Constituci­ó i dos més davant del pont dels Descalços. Però aquella vegada la revolució va ser breu: no van durar ni mitja hora per les protestes dels residents.

 ?? TIZIANA FABI / AFP ??
TIZIANA FABI / AFP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain