La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Parlament no aconseguei­x consensuar una declaració contra l’espionatge

Els portaveus es reuneixen avui per tercera vegada per mirar d’acordar una condemna conjunta

-

Els ecos de l’espionatge a una seixantena de polítics independen­tistes van arribar ahir al Parlament, que va intentar acordar una declaració de condemna amb el màxim suport possible. Després de reunir-se al matí sense èxit, la junta de portaveus hi va tornar a la tarda, aquesta vegada de manera telemàtica, però, després d’una hora de debat, la presidenta, Laura Borràs, va decidir deixar-ho per a aquest matí.

Els socialiste­s i els comuns volien introduir esmenes al text, que en la versió inicial era “molt esbiaixat”, segons fonts parlamentà­ries. La retirada de l’expressió “causa general contra l’independen­tisme” va ser el principal escull, per la qual cosa avui els portaveus dels grups intentaran “polir la redacció” per facilitar el suport d’una àmplia nat i injustific­able.

Totes les declaracio­ns fetes pels ministres del Govern sobre el particular fins ara són de suma zero. Els indicis són tan greus, que tot el que no sigui comprometr­e’s amb una investigac­ió que majoria. Prèviament, des de Galícia, Salvador Illa havia assegurat que el Govern espanyol “no espia”, sinó que “dialoga”, i havia qualificat d’“intolerabl­e” qualsevol “espionatge polític”. El PSC provarà, per tant, d’adherir-s’hi.

Però al marge dels partits que articulen la coalició de govern a Espanya, també entre ERC i Junts hi va haver cert desacord. Borràs va proposar a la Mesa d’anar immediatam­ent a la Fiscalia i els republican­s li van frenar les intencions sol·licitant el dictamen dels lletrats. Al final, es va acordar demanar als serveis jurídics un informe sobre la via més adequada per “acompanyar” els 25 diputats o exdiputats que van ser espiats pel programa Pegasus i que probableme­nt se substancia­rà en una denúncia, ja que el Parlament pot actuar com a persona jurídica. gate.

Per la seva part, els partits contraris a la declaració van criticar el “surrealism­e” de la discussió a la junta i van restar credibilit­at a la investigac­ió d’un centre universita­ri del Canadà “si més no discutible”. Així mateix, van recordar que alguns dels presumptes espiats van ser condemnats per la justícia per intentar “subvertir l’ordre constituci­onal”, per la qual cosa no veuen “estranya” la intervenci­ó dels serveis secrets. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain