La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feijóo presenta la seva rebaixa fiscal: menys impostos i ajuts directes

El PP assegura que la proposta no farà minvar la qualitat dels serveis públics

- CARM N D L RI GO

Alberto Núñez Feijóo ja disposa de les línies generals de la seva proposta de rebaixa fiscal. El president del PP les va presentar ahir al matí en una reunió del comitè executiu del partit.

La proposta, afirmen al PP, no beneficia els més rics, ja que les rebaixes fiscals pretenen ser un ajuda, sobretot, als que guanyen menys de 40.000 euros anuals, i proposa ajuts directes per als que cobrin a l’any menys de 14.000 o 17.000 euros, que serien d’entre 200 i 300 euros. De fet, aquesta última mesura és una de les que li demanava dimarts José Maria Álvarez, secretari general de la UGT, a la reunió que van mantenir dimarts. Tampoc, afirmen al PP, posa en perill la despesa pública en sanitat o educació, perquè la rebaixa garanteix que l’Estat asseguri, i fins i tot superi, l’increment de recaptació de 9.500 milions d’euros que es preveia per a aquest any als pressupost­os.

Feijóo vol que entre 7.500 i 10.000 milions d’euros tornin a les butxaques dels contribuen­ts. Aquesta xifra s’estima en funció de com es comporti aquest “excés de recaptació”, és a dir, en funció dels ingressos de més que obtindrà l’Administra­ció a causa de l’increment de preus.

De moment, segons l’informe presentat per Feijóo, al gener i al febrer s’han recaptat 7.500 milions d’euros més del que es preveia, i l’Autoritat Fiscal Independen­t considera que l’excés de recaptació arribarà a 18.000 milions, amb la qual cosa l’Estat també es beneficiar­à de la recaptació addicional per l’alça de preus.

Feijóo enviarà a Pedro Sánchez el seu projecte divendres. En el document hi han treballat més de 25 persones: exministre­s, ex secretaris d’Estat i economiste­s del sector privat i públic que hi han volgut col·laborar.

El pla inclou una racionalit­zació de la despesa burocràtic­a “excessiva i injustific­able”, va dir; un “redisseny dels fons europeus perquè els autònoms i pimes siguin actors directes”; reformes estructura­ls per incentivar l’activitat econòmica, i una baixada d’impostos “selectiva, immediata i temporal per fer front a l’increment massiu de preus”.

En concret, Feijóo proposa de deflactar l’IRPF en els tres primers trams, cosa que s’aplicaria a totes les rendes, malgrat que les més altes només veurien reduïda la tarifa en els primers 40.000 euros.

El pla econòmic que presenta el PP també inclou una rebaixa de la tributació per mòduls del règim simplifica­t en l’IVA als sectors del transport, la indústria, la ramaderia i l’agricultur­a. El PP també proposa d’intervenir en l’impost de societats donant llibertat per amortitzar les inversions en eficiència energè

Els populars afirmen que les seves mesures impositive­s estan destinades a les rendes més baixes

tica, de manera que, en comptes de poder amortitzar-se en quatre anys, les empreses ho puguin fer en un i recuperar així la inversió.

Així mateix, planteja rebaixar l’IVA de l’energia (electricit­at i gas), que la directiva europea del 8 d’abril permet rebaixar a un 5% sense demanar permís a Brussel·les.

Feijóo està convençut que no serà fàcil que el Govern central, “que viu en una realitat paral·lela”, accepti la seva proposta, però amb el simple fet de presentar-la ja haurà marcat la seva línia d’oposició, que serà “constructi­va” i “propositiv­a”, i no es quedarà en la simple crítica.

El líder del PP es va mostrar convençut que aquestes tres setmanes que fa que està al capdavant del PP “la nostra política ja ha canviat i els espanyols han començat a percebre un canvi tranquil, serè, raonable, que està en marxa. Hi torna a haver un projecte centrat en la recuperaci­ó econòmica i en la creació d’ocupació”, una oposició que s’“ocupa” del que amoïna la majoria dels espanyols: “Arribaran a final de mes”. ●

 ?? LANI DUCH ?? Moreno Bonilla, López-Miras i Díaz Ayuso ahir durant el comitè executiu del partit, en què Feijóo va exposar la seva proposta
LANI DUCH Moreno Bonilla, López-Miras i Díaz Ayuso ahir durant el comitè executiu del partit, en què Feijóo va exposar la seva proposta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain