La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aconseguiu uns llavis sucosos

- Joana Bonet

La normalitat és capaç de suportar-ho gairebé tot. No s’arronsa ni després de ser alterada per circumstàn­cies abrasadore­s, ja que aquest conjunt de costums, formes i ritus, de normatives no escrites que delimiten el que és acceptable, té sempre la força necessària per tornar a instaurar l’ordre del conegut.

Avui podrem entrar en una botiga sense tapar-nos mitja cara. Ja no hi haurà impediment –llevat de la por– per tornarnos a veure el nas i contemplar aquells somriures batents de dents blanques i geniva superior que tant recorden l’alegria. Penso en les fotos que deixarem enrere: ens sorprendre­m quan ens veiem en casaments, batejos i funerals tan correctame­nt emmascarat­s i pensarem: “Aquells anys estranys”. Perquè la sensació de bestiar ens ha sacsejat com una trista sageta, però pocs han perdut el temps: no s’havien fet mai tantes intervenci­ons d’estètica a Espanya. Així que van reobrir els quiròfans, les blefaroplà­sties, rinoplàsti­es i liposuccio­ns van entrar calladamen­t en una nova edat d’or, potenciade­s per còmodes postoperat­oris, absents en el mosaic del Zoom –“Ho sento, no sé què li passa a la càmera”–. El que alguns es van estalviar en sopars o viatges va servir per treure’s arrugues, ulleres i greix. I, així, dones i homes van decidir invertir en si mateixos, espolsar-se complexos i calmar obsessions. Qui recordarà al detall el teu rostre quan ens traguem la mascareta? No dubto que perseguiss­in una xutada de felicitat.

Llegeixo els resultats d’una enquesta sobre la felicitat global –realitzada a finals del 2021 per Ipsos a més de 20.000 adults en 30 països–, segons la qual a Europa tan sols els hongaresos superen els espanyols en dissort. El malestar hispànic és tant físic com mental, i provoca una gran malenconia pel fet de no trobar sentit a la vida. Malgrat tot, destaca una dada: després de la pandèmia han crescut els que declaren que se senten “més feliços” respecte al 2020. Deuen ser els que s’han operat, penso, o els que no es van encomanar. Els que van aprendre a meditar, a fer pastissos de poma i, sobretot, a mastegar la seva solitud, una vegada els seus amics es van tornar més misantrops. O els que simplement han acceptat que un home o una dona s’ha de treballar per dins per treure’s ximpleries.

La multitud torna a la vida a cara descoberta, disposada a deixar-se hipnotitza­r per uns llavis sucosos, molsuts, diu la publicitat. El contrari de secs i fins, perquè cotitzen les boques brillants. I tot tornarà a semblar normal, excepte la infelicita­t. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain