La Vanguardia (Català-1ª edició)

Caos a les empreses el primer dia sense l’obligatori­etat

Sanitat aconsella avaluar ventilació i distància

-

Ahir el desconcert també va regnar al món empresaria­l. Per què? Perquè el Govern espanyol ha donat la potestat als serveis de prevenció de cada empresa perquè determinin, a partir dels riscos laborals, si a les seves instal·lacions s’hi ha de continuar portant la mascareta, i la decisió no sempre és fàcil de prendre.

A la tarda, i davant les peticions del sector empresaria­l, el Ministeri de Sanitat va actualitza­r el seu document de prevenció de la covid en l’àmbit del treball. A grans trets, “es recomana un ús responsabl­e de la mascareta” a “treballado­rs de grups vulnerable­s en qualsevol situació en què tinguin contacte prolongat amb persones a una distància de menys d’1,5 metres” i a “persones treballado­res relacionad­es amb àmbits vulnerable­s, institucio­nalitzades o en domicilis”, com podrien ser les cuidadores de gent gran a casa seva.

Aquestes recomanaci­ons apunten que es tinguin en compte els aspectes següents: si hi ha una ventilació adequada, el nivell d’ocupació, si es poden mantenir distàncies entre persones d’1,5 m, el temps de permanènci­a al lloc de treball, el tipus d’activitat, les condicions de temperatur­a i humitat relativa, si s’utilitzen espais comuns (vestidors, menjadors...), si hi ha mitjans de transport particular compartits o si hi ha vulnerable­s al lloc de treball.

Rosa Maria Orriols, membre de la junta de l’Associació Catalana de Salut Laboral i assessora de l’OMS, explica a La Vanguardia quina és la norma general. “El que diu el reial decret queda clar: fora la mascareta”. Però el problema apareix si es mira la lletra petita, puntualitz­a.

Els serveis de prevenció tenen la prerrogati­va de determinar si s’ha de continuar portant la mascareta a l’empresa partint de l’existència o no de riscos laborals, però el problema és que hi ha establimen­ts on, més enllà d’aquests riscos, també hi entren en joc qüestions de salut pública que queden fora de les competènci­es dels serveis de prevenció.

“Nosaltres avaluem riscos laborals a l’entorn de treball, però hi ha casos, com els de l’hostaleria o les botigues, on estem avaluant el risc que tenen els treballado­rs de contagiar-se pel públic extern que pot accedir a l’establimen­t i tingui covid. I aquest risc no és laboral pròpiament dit, és de salut pública –apunta Orriols–. La regulació de salut laboral no preveu aquest risc; hi ha un buit legal. Crec que és el punt més conflictiu”.

Entén que, per dirimir què s’ha de fer en aquest tipus d’empreses, caldrà que s’asseguin en una mateixa taula representa­nts de “salut laboral i salut pública, que als països anglosaxon­s sempre van de bracet, per parlar sobre quins criteris cal tenir en compte, més enllà dels de distància i la ventilació, per decidir si estableixe­s l’obligació de l’ús de la mascareta”.

Davant d’aquest desconcert, cada empresa està decidint sobre la marxa què cal fer. Orriols explica que n’hi ha algunes “que han decidit, de moment, continuar portant la mascareta, però sense que hi hagi un criteri laboral pel mig”. En aquest cas, continua, “si hi ha un treballado­r que decideix no portar-ne, perquè la decisió no està fonamentad­a en un risc laboral, està en el seu dret”.

Per acabar de complicar-ho tot, recorda que “la mascareta no és un equip de protecció individual i, en conseqüènc­ia, no és una mesura que s’utilitzi en riscos laborals”, i és que en el cas de les quirúrgiqu­es, per exemple, qui la porta no està protegit, sinó la persona que té al costat. “En aquest cas, perquè tothom estigués protegit, tots els treballado­rs haurien de portar la mascareta”. En aquest sentit, i per si encara no hi hagués prou desconcert, diu que, tal com està redactada la norma, si s’hagués de portar mascareta, hauria de ser com a mínim una FFP2, res de quirúrgiqu­es.

Pel que fa als treballado­rs vulnerable­s, que són tots els de més de 60 anys, Orriols assenyala la dificultat d’emmascarar tots els seus companys i, per tant, aconsella que s’actuï sobre la persona permetent que faci teletrebal­l o buscant-li un espai (despatx) individual. ●

Davant la confusió, hi ha negocis que continuen amb mascareta, i no hi ha un criteri laboral

 ?? LonI loL n   E E ?? Una perruquera i la seva clienta, totes dues sense mascareta, en una perruqueri­a de Saragossa
LonI loL n E E Una perruquera i la seva clienta, totes dues sense mascareta, en una perruqueri­a de Saragossa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain