La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dimiteix el tinent d’alcalde de l’Hospitalet, investigat per corrupció

Cristian Alcázar deixa l’Ajuntament i la primera secretaria del PSC a la segona ciutat de Catalunya

-

La petició de quatre anys i mig de presó per part de la Fiscalia ha estat el cop de gràcia que ha fet caure finalment Cristian Alcázar, el tinent d’alcalde de l’Hospitalet implicat en el cas de presumptes irregulari­tats del Consell Esportiu de la ciutat. Davant la pròxima obertura del judici, Alcázar ha comunicat que deixa l’acta de regidor i renuncia a les seves competènci­es a l’Ajuntament, com també al càrrec de primer secretari de la federació del PSC a l’Hospitalet. Ha estat precisamen­t a través d’un comunicat del partit la manera escollida pel fins ara segon tinent d’alcalde per fer pública la dimissió, en lloc d’utilitzar els canals institucio­nals del Consistori.

L’investigat sortint assegura que ha pres aquesta decisió “per concentrar-se en la seva defensa” i, per bé que reitera que és innocent, considera que ha de fer aquest pas “per aclarir qualsevol dubte sobre la seva gestió i a favor del seu partit, el PSC”. Des del febrer del 2020, pocs dies abans de l’inici de la pandèmia, era la persona al capdavant del partit a la segona ciutat de Catalunya, després de guanyar les eleccions primàries en què l’alcaldessa Núria Marín va decidir passar el relleu.

Va ser la culminació del creixent pes que havia anat guanyant des del 2011, quan va començar la seva etapa com a regidor d’Esports. En el mandat actual s’havia convertit en el número 3 del govern municipal i controlava la important cartera d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibil­itat. Aquests anys han crescut les queixes per falta de neteja i han augmentat els moviments veïnals contraris a la massificac­ió a la ciutat per les nombroses promocions immobiliàr­ies aixecades últimament en espais que podrien haver estat zones verdes o equipament­s públics.

La renúncia comunicada ahir per Alcázar es farà efectiva la setmana que ve en el ple municipal, en què l’oposició ja li demanava que se n’anés des que es va destapar el cas del Consell Esportiu, ja fa gairebé dos anys. Quan es van assabentar de la dimissió, els partits de l’oposició van recordar que feia massa temps que ho demanaven, i van destacar que el gest arriba tard.

Fins i tot nombroses veus dins el partit –tot i que en aquest cas ningú no ho deia en públic– considerav­en que era la millor sortida per a una investigac­ió que s’està allargant més del que s’esperava. De moment una comissió gestora prendrà el control de la poderosa federació del PSC a l’Hospitalet fins que un congrés extraordin­ari elegeixi la persona que ha de substituir Alcázar en un moment extremamen­t delicat, a un any de les eleccions municipals.

El fins ara segon tinent d’alcalde havia descartat la dimissió, però la contundent petició de presó per part de la Fiscalia ha desencaden­at el canvi. En una peça separada de la causa de presumpta corrupció del Consell Esportiu, el fiscal considera provat que Alcázar i l’exregidor socialista Cris Plaza van simular l’acomiadame­nt d’aquest últim quan estava al capdavant de l’entitat esportiva perquè cobrés una sucosa indemnitza­ció, malgrat que realment es tractava d’un relleu pactat. Alcázar li va enviar una carta d’acomiadame­nt en què argumentav­a una baixada d’ingressos a finals del 2016, Plaza es va emportar 47.147 eu

La petició de quatre anys de presó per part de la Fiscalia ha provocat la sortida del polític investigat

ros quan es va executar el relleu al cap d’unes quantes setmanes, i pocs mesos després era contractat com a assessor per l’Ajuntament. El 2019 Plaza es va convertir en regidor, tot i que, a diferència d’Alcázar, va dimitir a finals del 2020 quan es van destapar tots els excessos.

Tant l’ara dimissiona­ri com Plaza estan acusats d’una presumpta estafa i un delicte contra la Seguretat Social. L’Ajuntament de l’Hospitalet està personat com a acusació en la causa del Consell Esportiu però no ha presentat acusació per a aquesta peça separada. ●

 ?? MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ?? Cristian Alcázar
MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING Cristian Alcázar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain