La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vivica Genaux, Dezsö Ránki, Shimono o Ana Vidović, nous astres d’Ibercamera

La temporada 2022-2023 porta a Barcelona l’orquestra de Currentzis, Musica Aeterna

- CLMQ QranONMZÁr­a/aS CHraQorM /e La/alS AVÍ DreFor aMnnocd M aMreO AVÍ MFMca enaÁ M ÁÍroFOd! AVÍ "#MVono M $ÁderVan %ÁrrenQ&MO C arMacMonO ol/ÍerZS Deo/or

La Temporada Ibercamera, un dels cicles que millor ha resistit als envits de la pandèmia, mira al futur amb una edició 2022-2023, la número 39 ja, en què debuten interessan­ts figures que són noves a les alforges artístique­s de l’entitat. Fidel a tòtems com Pinchas Zukerman o Maria João Pires –o el nou déu de la direcció orquestral Teodor Currentzis–, Ibercamera incorpora noms que destaquen en les seves especialit­ats.

El mestre Tatsuya Shimono, titular de la Simfònica d’Hiroshima i possibleme­nt el més europeu dels directors nipons, anirà a L’Auditori amb la Simfonia Varsòvia, una de les grans orquestres poloneses, per interpreta­r, dins del cicle Orquestres Internacio­nals, la Simfonia del Nou Món de Dvorák i el Concert per a violí de Beethoven, aquest últim amb el mateix Zukerman. Aquest serà un dels plats forts de la temporada.

Però hi haurà altres debuts com el de la mezzo Vivica Genaux, una veu que es disputen les formacions de barroc. La cantant d’Alaska abordarà àries de Vivaldi amb el Bach Consort Wien, que, dirigit per Rubén Dubrovsky, completarà amb les Quatre estacions. A més fa temps que Ibercamera prepara el debut de la guitarrist­a croata Ana Vidović, un prodigi de l’instrument que desposseir­à de clixés el repertori clàssic, com ara Recuerdos de la Alhambra de Tàrrega o Granada i Asturias d’Albéniz, però també interpreta­rà les Suites de Bach. “Des que el 1988 vam portar Julian Bream, no havíem presentat cap altre guitarrist­a en recital”, assenyala Josep Maria Prat, president del Grup Camera.

Però el gran debut de la temporada és orquestral, ja que l’enlluernad­or Currentzis s’aventurarà a girar amb la seva pròpia formació, Musica Aeterna, des de Rússia i amb el centenar de músics que necessita la 9a de Mahler. La relació del mestre grecorús i Ibercamera evoluciona segons el previst. Després de revalidar la seva extraordin­ària visió de la música com a titular de l’SWR Stuttgart – “Ens va fer comprendre Jörg Widmann com si fos música clàssica”, afegeix Prat sobre la seva última gira espanyola–, Currentzis viatjarà amb una orquestra que no C ! "#$%"&' ( "

C$ # ! # )"!# * &+ f$, # -,* (

L $!"# . % /$ ' %"$-0 1 &+ C$! $ )" ! " 2$!" 3%" f4 "& ! # % té res a veure amb el govern rus però...

“Cada dia preguem perquè aquesta maleïda guerra s’acabi i esperem que el sense sentit no duri sempre –diu Prat–; aquesta gira no hauria de ser un problema. És àmplia, molt pensada i protegida i depenem de nosaltres mateixos. A Currentzis li fa il·lusió...”.

Pel que fa a la presència de Valery Gergiev i l’Orquestra del Mariinski, Ibercamera va prendre bona nota de les declaracio­ns públiques que va fer el director de L’Auditori, Robert Brufau, en el sentit de no programar a la seva sala a una institució que representi el govern de Putin ni un artista “tan vinculat al president rus”. De fet, aquesta temporada 20222023 no estava prevista la formació de Sant Petersburg. Gergiev havia d’anar amb la Filharmòni­ca de Munic, fins que la formació alemanya el va destituir quan va esclatar la guerra a Ucraïna. “Però estem segurs que tot tornarà a la normalitat –afegeix Prat–. La cultura europea no es pot dedicar a automutila­r-se i amputar-se la part de cultura russa. L’objectiu és fer tornar el Mariinski i Gergiev a Barcelona com més aviat millor”.

La temporada arrencarà amb l’Orquestra Da Camera, que integren els millors músics de cambra del país, interpreta­nt La nit transfigur­ada de Schönberg, l’última gran obra del romanticis­me musical. A més, el pianista hongarès Dezsö Ránki tocarà el Concert núm. 1 de Bach. Maria João Pires serà la solista de la Mozarteum de Salzburg dirigida pel veterà britànic Trevor Pinnock (debut a Ibercamera) amb la Simfonia Júpiter de Mozart i el Concert núm. 3 de Beethoven al programa. I un altre solista d’excepció que aquesta vegada actua en recital és Leonidas Kavakos. El violinista grec transitarà per grans peces del repertori amb el pianista Enrico Pace. I el Cor de Nens Windsbach portarà l’Oratori de Nadal amb l’Orquestra Barroca de Sevilla.

Finalment, i fora d’abonament, la pianista Varvara tornarà a les Variacions Goldberg de Bach com a colofó d’una temporada que costa 821.000 euros. Les entrades, que mantenen preus, surten a la venda el 13 de juny amb descomptes d’un 10% per a subscripto­rs. Els abonaments, el 2 de maig. ●

 ?? ?? La mezzosopra­no d’Alaska Vivica Genaux
La mezzosopra­no d’Alaska Vivica Genaux

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain