La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les aerolínies adverteixe­n del risc de congestió al Prat aquest estiu

ALA reclama un augment del personal de control de l’accés dels passatgers

-

Després d’una Setmana Santa més bona del que s’esperava, el sector turístic ja assaboreix un estiu en què es preveu, com a poc, acostar-se als volums d’activitat que es van aconseguir l’estiu del 2019, el millor fins ara de la història del turisme a Espanya.

Però aquesta tornada a la normalitat no està exempta de riscos, entre els quals, el de tornar a cometre els mateixos errors del passat. Segons va alertar ahir l’Associació de Línies Aèries (ALA), l’organitzac­ió que representa un 85% del trànsit aeri a Espanya, el 2022 els aeroports espanyols podrien tornar a oferir les desagradab­les imatges d’interminab­les cues, embussos i retards habituals dels anys previs a l’esclat de la pandèmia i el Josep Tarradella­s Barcelona el Prat seria un dels aeròdroms més afectats.

Entre els motius a què va al·ludir ahir Javier Gándara, el president d’ALA, per alertar d’aquestes possibles situacions de saturació hi ha l’escassetat de personal per supervisar l’accés de passatgers i que aquests compleixin amb els requerimen­ts normatius derivats de l’emergència sanitària.

La pandèmia ha generalitz­at que durant el procés del control de passaports, les autoritats també comprovin que els viatgers compleixen amb els requisits sanitaris, com el certificat covid o una acreditaci­ó d’haver superat la malaltia. Aquesta nova burocràcia està complicant l’accés als vols a mesura que augmenta la recuperaci­ó del trànsit aeri internacio­nal, sobretot tenint en compte que després del Brexit els viatgers procedents de la Gran Bretanya, la principal font de turistes per a Espanya, són considerat­s internacio­nals. “Sense anar més lluny aquesta Setmana Santa només a l’aeroport de Madrid-Barajas, 3.000 passatgers han perdut la connexió a causa de les llargues esperes als filtres fronterers”, va explicar ahir Gándara durant la presentaci­ó de les previsions del sector.

La situació és susceptibl­e d’agreujar-se a l’estiu, ja que, tot i que el trànsit aeri domèstic continua liderant la recuperaci­ó –se situa en un 83% dels nivells prepandèmi­a–, l’intereurop­eu i l’interconti­nental tenen una clara tendència alcista i ja han recuperat un 75% dels nivells previs a l’esclat de la covid.

Amb la recuperaci­ó del volum de passatgers susceptibl­es d’haver de passar controls, des d’ALA també adverteixe­n del problema que pot generar per a aeroports com el de Barcelona, sobretot, la possible congestió de l’espai aeri a Europa durant la temporada d’estiu.

Els pròxims mesos està previst que França instal·li un nou sistema de navegació aèria al centre de control de Reims que reduirà l’activitat i provocarà la desviació de molts vols al centre de control de Marsella, que és clau en la gestió del trànsit aeri des d’Espanya cap a Europa i viceversa, en especial per a les connexions de l’aeròdrom de Barcelona. “Un 75% del trànsit d’aquest aeroport sobrevola l’espai aeri francès, i tot i que les companyies podem treballar en plans de contingènc­ia que amplien temps o planificar avions de reforç, el poder d’actuació més gran el tenen les autoritats de control aeri”, va explicar Javier Gándara.

Aquesta situació es mantindrà, almenys, fins a finals d’agost, cosa que, en cas que no es prenguessi­n mesures, podria derivar en importants embussos al Prat com els vistos els estius del 2018 i el 2019. ALA avisa que “aquesta situació provocarà alteracion­s en la programaci­ó de les aerolínies i per als passatgers, a més de traduir-se en més emissions de CO ”.

L’organitzac­ió també ha posat de manifest l’impacte negatiu de les vagues en el control aeri com les de les últimes setmanes als centres de control de París o de Milà. “En el moment actual dificulten enormement remuntar el vol al sector i en cas que n’hi hagués en aeroports espanyols podrien desviar les reserves a altres destinacio­ns”, assenyala.

Malgrat aquests frens, les companyies aèries aposten per una bona temporada d’estiu, per a la qual han programat 212 milions de seients, que són tot just un 0,4% menys que els que es van programar el 2019. Malgrat que

Un 75% dels vols de Barcelona passen per França, i el centre de control de Marsella es podria saturar

La recuperaci­ó del turisme internacio­nal pot col·lapsar els accessos amb la plantilla actual

Les companyies aèries que volen al Prat s’han començat a mobilitzar per intentar evitar col·lapses com el del 2018, quan l’aeroport de Barcelona va viure un estiu negre a causa d’una suma de vagues, congestió a tot l’espai aeri europeu i limitacion­s en les operacions pel sistema de pistes.

Una de les primeres a moure fitxa ha estat Vueling, l’aerolínia líder al Prat i que es podria veure més afectada per una eventual congestió a l’aeroport –és la seva principal base– a causa del canvi en el sistema de gestió aeri que està implantant França. La companyia d’IAG ha impulsat un grup de coordinaci­ó amb Enaire i aviació civil francesa (DSNA) que avalua les operacions i la situació del trànsit aeri cada matí a primera hora per prevenir problemes i garantir la puntualita­t dels vols.

El país gal està en plena transforma­ció del seu sistema, que digitalitz­arà, per descongest­ionar l’espai aeri. Mentre dura el procés reduirà la capacitat dels centres de control de manera progressiv­a i redirigirà vols a través del centre de Marsella, del qual depèn en bona mesura el trànsit al Prat. De fet, gran part dels retards que pateix l’aeroport barceloní es deuen a problemes amb els centres de control aeris de França, però una vegada s’acabi la transforma­ció s’espera una millora notable.

La coordinaci­ó entre Vueling, Enaire i la DSNA es va preparant des del setembre amb l’objectiu d’estar a punt davant la nova situació i evitar impactes. Aquesta Setmana Santa ja han començat a aplicar el pla i els índexs de puntualita­t han estat positius. Fonts del sector expliquen que altres companyies amb presència al Prat preparen mesures semblants.

El propòsit: impedir per tots els mitjans que es repeteixi l’estiu negre de fa quatre anys i que va posar l’aeroport i les aerolínies a l’ull de l’huracà. Llavors, el Prat va destacar com un dels aeroports més impuntuals d’Europa. Durant els mesos de més activitat de l’estiu, entre el juny i l’agost, es va situar com a tercer aeroport més impuntual entre els grans europeus, només superat pel de Lisboa i el de Stanstead (Londres). Només un 56% dels vols amb arribada o sortida a Barcelona van ser puntuals aleshores, per sota de la mitjana d’un 63% dels 25 aeroports més grans del continent. Mentrestan­t, Madrid-Barajas va registrar un índex d’un 76%, cosa que el va situar com l’aeroport més puntual d’Europa, segons dades de Flightstat­s.

Una combinació de congestió a tot l’espai aeri europeu, vagues, protestes i un sistema de funcioname­nt de pistes que no li permet arribar a tota la seva capacitat de vol explica els col·lapses del Prat l’estiu del 2018. La situació aquell any va ser de tal magnitud que el llavors Ministeri de Foment va llançar el pla anticol·lapses Barcelona a Punt, que va aconseguir millorar nou punts l’índex de puntualita­t de l’aeroport el 2019, segons el Govern central, que no va concretar la xifra.

Les dades de Flightstat­s van donar un índex de puntualita­t d’un 61% a l’aeroport de Barcelona entre el juny i l’agost del 2019, encara per sota de la mitjana europea de grans instal·lacions. La pandèmia i la caiguda en picat de vols ha disminuït els retards, però la important recuperaci­ó de l’activitat obliga ara a tornar a prendre mesures. ●

El Prat va ser el tercer aeroport més impuntual d’Europa fa quatre anys per vagues i congestion­s

L’aerolínia d’IAG i el gestor de la navegació aèria avaluen la situació cada dia

 ?? ?? Cues a la terminal 4 de l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas durant l’última Setmana Santa
Cues a la terminal 4 de l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas durant l’última Setmana Santa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain