La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dues de cada deu grans multinacio­nals espanyoles paguen un 2,6% per societats

El tipus efectiu mitjà de l’impost baixa a un 16,7% el 2019, segons Hisenda

- ar elona

Dues de cada deu grans multinacio­nals espanyoles només paguen per impost de beneficis a tot el món l’equivalent a un 2,6% dels seus beneficis. Són dades de l’Agència Tributària correspone­nts a l’any 2019.

Les xifres mostren una gran dispersió en el comportame­nt fiscal de les companyies més grans. De mitjana, el conjunt de les grans multinacio­nals espanyoles van abonar en impost de societats –comptant el que es paga en cada país on operen– un tipus d’un 16,7% en relació amb el que van guanyar. És un percentatg­e inferior al 18,3% del 2018 i al 17,0% del 2017. El percentatg­e queda lluny del 25% que, com a norma general, grava l’impost de societats a Espanya, i del 30% en el cas dels bancs. Les deduccions i desgravaci­ons expliquen aquests tipus reals més baixos i el fet que una part dels resultats tributin en un altre país.

A més del cas extrem d’elusió fiscal de les que paguen en impostos un 2,6% dels beneficis, les xifres demostren que hi ha un grup d’empreses que superen el 25% de tipus de societats. Les dades correspone­n a la quarta edició de l’informe “País per país” de l’Agència Tributària, que analitza 124 multinacio­nals espanyoles. D’aquestes, 74 paguen en realitat “un tipus efectiu d’un 9,2% de mitjana” mentre que els 50 grups multinacio­nals restants abonen un 25,6% dels beneficis.

En valor absolut, les grans empreses espanyoles van ingressar per impostos als països que operen a escala global 14.965 milions d’euros, davant uns beneficis de 89.701 milions. Si es té en compte la meritació –el que correspon pagar en l’exercici 2019, amb independèn­cia del moment que es dugui a terme l’abonament– les multinacio­nals van pagar 16.525 milions, un 18,4% del benefici, també per sota de la dada del 2018 (18,6%).

Les dades en mans de l’Agència Tributària revelen que molt sovint els beneficis es fan efectius fora d’Espanya encara que la major part de l’activitat es dugui a terme al país. Per exemple, mentre les multinacio­nals espanyoles tenen a Espanya un 55% de la facturació global i gairebé dos terços dels actius materials, només si

L’Agència Tributària constata una gran dispersió entre les empreses més grans

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? L’informe forma part d’un projecte de l’OCDE
ANA JIMÉNEZ L’informe forma part d’un projecte de l’OCDE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain