La Vanguardia (Català-1ª edició)

477 euros d’estalvi si es deflactés l’IRPF

-

La idea de deflactar

■ l’IRPF per l’alta inflació, una proposta que ha posat a sobre de la taula el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, estalviari­a als espanyols entre 9 i 477 euros en funció de com s’apliqui, segons càlculs del Consell General d’Economiste­s (CGE). Amb una deflactaci­ó s’elevarien els llindars que marquen el canvi del tipus i la fiscalitat que s’aplica a cada contribuen­t. Això evitaria que una pujada de salaris per pal·liar els efectes de la inflació arrossegué­s a un augment del tipus mitjà de l’IRPF que es paga normalment, sobretot en casos en què no hi ha hagut un augment de la capacitat econòmica quan, per exemple, el salari creix menys que la inflació. tuen al país un 43% del seu benefici i un 33% de l’impost que paguen.

Aquesta manera d’actuar provoca que de mitjana les grans multinacio­nals espanyoles paguin un impost de societats al país d’un 13% el 2019, una xifra que suposa gairebé 8,5 punts menys que el que va abonar el mateix col·lectiu en països no membres de la Unió Europea (21,4%).

Així mateix, les dades d’Hisenda publicades ahir revelen que un 54% del benefici declarat es concentra en 74 grups que, tot i això, només aporten un 30% de l’impost declarat com a pagat pel conjunt del col·lectiu. Aquestes empreses, a més, concentren un 54% de la facturació i el benefici, i un 51% dels treballado­rs.

L’objectiu de l’informe és recopilar dades agregades i anònims d’aquest col·lectiu de grans multinacio­nals per a l’intercanvi d’informació establert a les accions de l’OCDE a fi de lluitar contra l’erosió fiscal entre els diferents països. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain