La Vanguardia (Català-1ª edició)

El G-20 escenifica el boicot de les grans economies a Rússia per envair Ucraïna

-

Les principals economies del món van traslladar durant la reunió d’ahir a Washington el boicot a Rússia i el rebuig de la participac­ió de Moscou en el fòrum mentre perpetra la invasió d’Ucraïna. Els titulars del Tresor i de Finances dels EUA, la Unió Europea, el Banc Central Europeu, França i el Canadà, així com el convidat d’Ucraïna, entre d’altres, van abandonar la reunió dins del club, en format híbrid, per protestar per la presència del representa­nt de Rússia.

La secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen; el ministre francès de Finances, Bruno

Le Maire, i el comissari europeu d’Economia, Paolo Gentiloni, es van aixecar de seguida de les seves cadires quan el responsabl­e rus del ram, Anton Siluànov, es disposava a començar la seva intervenci­ó per videoconfe­rència. S’hi van sumar la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde; el ministre de Finances d’Ucraïna, Serhí Martxenko, i la seva companya i viceprimer­a ministra del Canadà, Chrystia Freeland, descendent d’ucraïnesos. La reunió s’havia centrat justament en els riscos econòmics derivats de la invasió russa a Ucraïna

“Exigim que Rússia cessi ara mateix l’acció militar i demanem als seus representa­nts que s’abstinguin d’anar a les reunions del G-20. La guerra no és compatible amb la cooperació internacio­nal”, va dir Le Maire al començamen­t de la reunió, per connexió en línia, abans de desaparèix­er.

Yellen també va dir, abans d’anar-se’n, que desaprovav­a la presència de Rússia a la trobada. I Lagarde es va adreçar al viceminist­re rus, Timur Maksimov, perquè transmetés al Kremlin l’exigència que posi fi a la invasió.

El president dels EUA, Joe Biden, va proposar al març l’expulsió de Rússia del G-20 per la invasió d’Ucraïna. El boicot d’ahir és un gest alternatiu que s’afegeix a les sancions econòmique­s i comercials aplicades pels socis contra Moscou per intentar frenar la guerra; unes sancions que de moment exclouen la prohibició d’importar gas i petroli russos des d’Europa. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain