La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge adjudica Cricursa a la companyia que paga menys als seus creditors

-

drets d'alguns dels títols que van impulsar els seus èxits (part de la franquícia de Marvel) i que han desaparegu­t de la plataforma.

Però la companyia aquests mesos també ha pres decisions que l'han perjudicat. Ha decidit després de la guerra a Ucraïna suspendre el servei a Rússia, cosa que ha suposat renunciar a una important base d'usuaris, uns 700.000. També ha apujat els preus un 50% en quatre anys (li va costar l'abandoname­nt de 600.000 subscripto­rs als EUA i Canadà), quan Disney+ o Amazon Prime s'han mantingut més barates. La competènci­a s'ha intensific­at, i cap a més, per part d'empreses, com les esmentades anteriorme­nt, que tenen branques en altres negocis (entretenim­ent, distribuci­ó), cosa que els permet aguantar millor la conjuntura.

El fet de compartir contraseny­es entre amics i familiars tampoc ha ajudat Netflix, perquè hi ha uns 100 milions d'usuaris que, de fet, es beneficien dels continguts sense pagar.

Per redreçar el seu rumb, la companyia fundada per Reed Hastings posarà fi a aquesta pràctica i exigirà una recàrrega al titular del compte original que es comparteix. Però sobretot trencarà un tabú: introduirà subscripci­ons més barates a canvi d'oferir espais publicitar­is. N'hi haurà prou?

Mark Mulligan, analista de Midia Research creu que Netflix és la punta de l'iceberg del retrocés del sector de l'entretenim­ent rere la bombolla que es va viure amb la covid. “L'aritmètica és senzilla: l'activitat social està augmentant, per tant, l'economia de l'atenció interconne­ctada està entrant en recessió quan rep alhora un doble cop de menys temps i menys diners”. La seva previsió és que un 22% dels usuaris mundials de serveis de streaming de pagament es donarà de baixa. L'atenció és un bé cada vegada més escàs. ●

César Suárez, titular del jutjat mercantil 6 de Barcelona, va adjudicar ahir la unitat productiva del fabricant català Cristales Curvados (Cricursa), en concurs de creditors des del mes de desembre, a la companyia lleonesa Tvitec, que pagarà només 800.000 euros pel negoci. Aquesta quantitat és una mica més de la meitat que els 1,5 milions en efectiu oferts per la catalana Brand Corner.

A la interlocut­òria, el jutge explica que tenint en compte l'assumpció de passius d'una i altra oferta, les diferèncie­s són inferiors a un 15%, cosa que permet adjudicar la unitat productiva al perdedor des del punt de vista econòmic, encara que això perjudiqui clarament els creditors. En el cas de Cricursa, els deutes declarats al moment de la presentaci­ó del concurs superaven els 60 milions d'euros.

Fora d'això, el jutge reconeix que les ofertes eren semblants en gairebé tots els altres aspectes rellevants, com els actius i passius assumits o els contractes de treballado­rs subrogats, 125 en els dos casos. L'elecció de Tvitec es fonamenta en el fet que la seva oferta és preferida pels treballado­rs, ja que la firma lleonesa assegura que mantindrà oberta durant un temps la fàbrica de Granollers, a més de les de Lleida. A més, el jutge també observa un millor posicionam­ent estratègic, econòmic i tècnic a Tvitec que a Brand Corner per operar al mateix sector que Cricursa i arriba a dir, avançant-se als esdevenime­nts, que “l'èxit del seu projecte en el futur no és un futurible sinó una realitat”. Amb això en té prou per concloure que el projecte de Tvitec ofereix més garanties de continuïta­t empresaria­l i laboral i li adjudica la unitat productiva.

L'adjudicata­ri de Cricursa serveix solucions vidrades d'alt rendiment a 50 països, amb un gran pes als Estats Units i el Canadà. L'any passat la seva facturació va superar els 150 milions. Per la seva banda, Cricursa, fundada el 1928 i gestionada fins ara per les famílies Figuerola i Sasplugas, va arribar a facturar 35 milions. Un des seus últims encàrrecs va ser l'estrella de la torre de Maria de la Sagrada Família de Barcelona. Des de fa mesos, sense diners, les fàbriques estan aturades, i gairebé tots els treballado­rs, en ERTO. Ara, amb Tvitec, s'aniran reincorpor­ant a poc a poc 125 dels gairebé 300 treballado­rs que formen la plantilla de Cricursa. ●

Tvitec desemborsa­rà 800.000 euros pel fabricant de l’estrella de la torre de Maria de la Sagrada Família

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain