La Vanguardia (Català-1ª edició)

Wallbox obre una planta de carregador­s per al cotxe elèctric a la Zona Franca

El centre ocupa 200 persones i preveu arribar al milió d’unitats el 2025

- B ANCA GISPERT

Wallbox va inaugurar ahir una planta a la Zona Franca de Barcelona especialit­zada en l’acoblament de carregador­s per al vehicle elèctric.

Tota una fita que va merèixer la presència dels principals representa­nts polítics del país. Tot i que no hi va poder ser el president del Govern central, Pedro Sánchez –era a Màlaga visitant un centre de refugiats ucraïnesos–, sí que hi van assistir la ministra d’Indústria, Reyes Maroto; el president de la

Generalita­t, Pere Aragonès; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni; la regidora d’Ecologia, Janet Sanz, i l’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Nuria Marín, entre d’altres. També va assistir a la inauguraci­ó Ignacio Sánchez Galán, president i conseller delegat d’Iberdrola, un dels accioniste­s més importants de Wallbox i un dels seus principals clients. Ahir mateix va anunciar la compra de 10.000 carregador­s.

La inauguraci­ó de la planta de la Zona Franca va tenir lloc tot just un any després que la firma n’anunciés la construcci­ó, un fet que demostra el creixement accelerat que està vivint la start-up, fundada l’any 2015 per Enric Asunción i Eduard Castañeda. L’octubre passat, Wallbox es va convertir en unicorn, quan va superar una valoració de més de 1.000 milions de dòlars en sortir a la borsa de Nova York, un fet inèdit en l’ecosistema de la ciutat.

La fàbrica inaugurada ahir és la tercera que Wallbox té en actiu, després de la primera a Sant Andreu de la Barca i la segona a Suzhou, Xangai, que funciona a través d’una aliança amb el productor estatal Fawsn. El creixement de la companyia és tal que al setembre preveu inaugurar una quarta planta a Arlington, Texas, amb una inversió d’11 milions. “La idea és proveir la demanda dels Estats Units, Mèxic i el Canadà. Les plantes catalanes donaran resposta al mercat internacio­nal i la fàbrica a Xangai únicament servirà al mercat xinès”, va detallar ahir Asunción.

A la planta de la Zona Franca, la companyia espera produir tota la seva gamma de carregador­s, tant per a la llar com per a la via pública. En l’actualitat, el centre té una capacitat per acoblar 750.000 unitats, si bé l’empresa ambiciona arribar al milió l’any 2025. El centre –que destaca per l’automatitz­ació d’algunes tasques i l’eficiència energètica (es proveeix d’energia solar)– ha requerit una inversió de 9 milions d’euros. Actualment, dona feina a més de 200 persones amb la idea d’arribar a les 500 d’aquí a tres anys. En conjunt, la companyia ja supera els 1.000 treballado­rs.

Pel que fa als ingressos, el creixement evoluciona a triple dígit. Aquest any, Wallbox preveu facturar entre 175 i 205 milions d’euros, davant els 79 milions de l’any passat. L’acció ha pujat al voltant d’un 19% del preu de debut. ●

 ?? MAT  SSPUTOSA ?? Asunción amb Colau, Aragonès, Maroto i altres representa­nts
MAT SSPUTOSA Asunción amb Colau, Aragonès, Maroto i altres representa­nts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain