La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llegir allarga la vida

- Jordi Juan Director

L’única cosa positiva que ens ha deixat la covid ha estat l’increment de l’afició a la lectura. Es venen molts més llibres, s’obren més llibreries i fins i tot es multipliqu­en les bibliotequ­es. En un món tan digitalitz­at, amb múltiples ofertes de plataforme­s televisive­s, jocs en línia o populars xarxes socials, no deixa de sorprendre l’auge de la lectura, però la realitat de les xifres no ens pot enganyar. Segurament les hores de confinamen­t a casa i l’impacte psicològic de viure sota l’amenaça d’una pandèmia han contribuït al fet que els ciutadans tornin a refugiar-se en la lectura i que aquells, especialme­nt els més joves, que hi podien ser més reticents hagin descobert un món nou i apassionan­t que pot complement­ar (aquí ningú parla de substituir) les lògiques aficions a la moda digital de les pantalles.

Ara no es tracta de posar-se fantàstic i recordar informes com el que va fer públic el 2016 la Universita­t de Yale, que, després de fer un seguiment de 12 anys a lectors i no lectors, va concloure que les persones que llegien “experiment­en significan­ts avenços de supervivèn­cia en les seves vides” i això portava a pronostica­r que podrien allargar dos anys més la seva existència. Aquest argument ha estat poc utilitzat pels prescripto­rs editorials, però aquí ho deixo: llegir allarga la vida. En confiança, entenc que aquest aforisme desperti dubtes, però el que no puc deixar de compartiré s que algunes lectures canvien totalment les nostres vides. Lli bresque, en tancar-los, ens han obert espais de reflexió insospitat­s. És una pena que tants ciutadans no aprofitin les oportunita­ts que dona una bona lectura.

En aquest context, doncs, la festa de Sant Jordi arriba en un bon moment, i avui el sector del llibre espera recuperar vendes iguals o superiors a les que hi havia abans de la pandèmia. Si el termòmetre de l’èxit es pogués mesurar per la felicitat i l’alegria que es respiraven ahir a la tradiciona­l festa que organitza La Vanguardia a l’hotel Alma, podem assegurar que la jornada serà un triomf total. El que és important és que, a banda de comprar-los, els llibres es llegeixin.

Sempre els pot quedar el dubte de si allarguen la vida o no, però el que és segur és que no fan cap mal. Bona diada de Sant Jordi!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain