La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macron tria la França rural del sud per tancar la campanya com a favorit

Le Pen insisteix en les qüestions socials al seu feu del nord del Pas-de-Calais

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

Emmanuel Macron va triar ahir la França rural del sud per tancar la campanya. Tot i que els sondejos són unànimes a assenyalar l’actual president com a favorit a la reelecció, no va voler donar mostres d’excessiva autoconfia­nça per continuar mobilitzan­t els seus i evitar que l’abstenció provoqui una sorpresa diumenge.

El cap d’Estat es va desplaçar a Figeac, una localitat de 10.000 habitants al departamen­t de l’Òlt, a la regió d’Occitània. En aquest desplaçame­nt a la França profunda el va acompanyar el primer ministre, Jean Castex, una cosa molt poc habitual a la campanya. Macron va intentar aprofitar el perfil rural de Castex, que era alcalde de Prada de Conflent, al departamen­t dels Pirineus Orientals, quan va ser nomenat al capdavant del Govern.

A Figeac, Macron va ser el més votat en la primera volta, amb un 28,1% de vots, seguit per JeanLuc Mélenchon (esquerra radical), amb un 26,8% dels sufragis, i de la ultradreta­na Marine Le Pen, amb un 15,10%.

La França rural no sol ser un terreny gaire propici per a Macron, a qui des de ja abans d’arribar a l’Elisi se li va penjar l’etiqueta de personatge molt urbanita i allunyat dels problemes del camp i de les petites comunitats. La revolta de les armilles grogues va consolidar aquesta imatge, malgrat l’esforç de l’interessat a demostrar el contrari. El president va tornar a mostrar ahir que li agrada el repte de confrontar els qui el critiquen, d’anar on costa que l’aplaudeixi­n. I va fer el míting a l’aire lliure, com ja va fer a Marsella, un contrast amb l’últim gran acte de Le Pen, en un impersonal pavelló firal a Arres. A Figeac es va trobar en un lloc sociològic­ament interessan­t perquè hi va guanyar, però Mélenchon és molt fort. Al president l’apressava convèncer els votants d’esquerra d’abandonar les seves reserves i a donar-li el seu suport per evitar que la ultradreta conquereix­i l’Elisi.

Macron, que va parlar sense papers, en un centre del poble atapeït, va destacar que “la ruralitat té un futur”, especialme­nt pel canvi de mode de vida propiciat per la pandèmia, l’eclosió del teletrebal­l i la tendència a abandonar les grans metròpolis a la recerca de més qualitat de vida. El president va prometre continuar invertint en la infraestru­ctura de transport i la xarxa d’internet per garantir que la França rural es beneficiï del nou paradigma social. També va anunciar el desplegame­nt de més policia – per la insegureta­t creixent que viuen les petites comunitats allunyades– i el reforç de l’atenció sanitària a moltes zones que avui són conegudes com a “deserts mèdics”. Totes aquestes propostes integren “una agenda de re

Crida de la jerarquia catòlica, jueva i protestant d’Alsàcia a votar pels “valors de la República”

construcci­ó dels territoris”.

Marine Le Pen va preferir continuar al seu feu del Pas-de-Calais, al nord del país, que representa com a diputada en l’Assemblea Nacional. Va parlar de la reforma de les pensions anunciada per Macron i va alertar que serà dur serà treballar fins als 64 o 65 anys amb dret a la plena pensió. Va parlar d’un càstig “a perpetuïta­t”. Le Pen lanteja mantenir l’edat legal per jubilar-se als 62 anys, com ara. La candidata de l’extrema dreta va continuar posant l’accent en el seu programa social després de reunir-se amb personal mèdic a la localitat de Berck, en què va garantir una millora de salaris i de condicions de treball.

A Alsàcia-Mosel·la, l’única regió francesa on és vigent un estatut religiós especial, una excepció en el laïcisme estricte de l’Estat instaurat el 1906, es va produir un moviment significat­iu les últimes hores de la campanya. Alts responsabl­es de la jerarquia catòlica, protestant i jueva van fer públic un comunicat conjunt en què van alertar els fidels sobre la temptació del “replegamen­t nacionalis­ta” i van instar a anar votar per defensar “els valors de la República”. Va ser una manera indirecta, però bastant clara, de demanar el vot per a Macron. El text va ser signat per l’arquebisbe d’Estrasburg, Luc Ravel; el president de les Esglésies protestant­s d’Alsàcia i la Lorena, Christian Albecker, i el gran rabí del Baix Rin, Harold Weill. ●

 ?? GUILLAUME HORCAJUELO / EFE ?? El president Macron va tancar ahir la campanya a Figeac, una localitat de 10.000 habitants
GUILLAUME HORCAJUELO / EFE El president Macron va tancar ahir la campanya a Figeac, una localitat de 10.000 habitants
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain