La Vanguardia (Català-1ª edició)

França acusa Rússia de crear un muntatge a Mali per atribuir-li matances

Imatges de dron mostren mercenaris russos enterrant cossos al costat d’una base gal·la

- XAVIER ALDEKOA Barcelona

De Butxa, a Ucraïna, a Gossi, a Mali. La guerra de la manipulaci­ó es disputa també a l’Àfrica. França va acusar ahir Rússia de fer un muntatge a Mali per atribuir-li atrocitats perpetrade­s per mercenaris de Wagner, un grup paramilita­r rus blanquejat com a empresa de seguretat privada des de Moscou i que està operant al país sahelià des de l’any passat.

L’Estat Major francès va qualificar el que va passar d’“atac informatiu” i va presentar com a prova per a la seva defensa imatges de dron en què s’observa soldats d’aparença caucàsica cobrint amb sorra cadàvers a prop de la base de Gossi, al nord de Mali. Al febrer, en un context de seguretat degradada i de pèrdua de confiança amb les autoritats locals, París va anunciar el tancament d’aquí a mig any de les operacions Barkhane i Takuba i precisamen­t a començamen­ts de setmana l’exèrcit gal va lliurar les claus de la base de Gossi, que acollia 300 soldats.

Les primeres imatges acusatòrie­s es van difondre abans-d’ahir a Twitter, en què l’usuari Dia Diarra, que es defineix al seu perfil com a “antic militar” i “patriota malià”, va publicar unes imatges pixelades de diversos cadàvers semienterr­ats. “Això és el que els francesos han deixat enrere quan han abandonat la base de Gossi. No podem quedar-nos callats!”. Diarra, que va crear el seu compte al gener, va publicar després un vídeo de 20 segons en què apareixen difuminats una dotzena de cadàvers. En missatges anteriors, Diarra posava en dubte matances russes a Ucraïna, anunciava acords de col·laboració entre Moscou i Bamako o acusava França de “matar i ferir desenes de civils”.

Segons l’Estat Major francès, aquest usuari és “molt probableme­nt un compte fals creat per Wagner”. “Aquesta maniobra per desacredit­ar per força Barkhane sembla coordinada. És representa­tiva dels múltiples atacs informatiu­s a què els soldats francesos han estat sotmesos durant mesos”.

L’avanç rus a l’Àfrica, a la Françafriq­ue i el Magrib ha vingut acompanyat d’una retòrica anticoloni­al i campanyes de desinforma­ció.

Per Oriol Puig Cepero, investigad­or associat del CIDOB, ésobvi que Rússia vol instrument­alitzar un sentiment antifrancè­s “cada vegada més accentuat”, però subratlla que això “no ha d’obviar pràctiques més que qüestionab­les de França a Mali, com ara bombardejo­s per error o com a mínim, el seu laissez-faire a la vulneració de drets humans de les forces armades malianes, etcètera”. ●

L’Estat Major francès qualifica d’“atac informatiu” la calúmnia orquestrad­a per Moscou

 ?? PAUL LORGERIE / REUTERS ?? Soldats malians l’agost del 2021
PAUL LORGERIE / REUTERS Soldats malians l’agost del 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain