La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’expolicia que governarà Hong Kong

-

Fa un temps ningú no hauria predit que un expolicia discret i sense un currículum brillant com John Lee tindria possibilit­ats de ser el líder del principal centre financer d’Àsia. Però després de les turbulènci­es polítiques dels últims anys, la seva lleialtat i afició per l’ordre i la mà de ferro l’han convertit als ulls de Pequín en el millor candidat al càrrec. Amb la seva benedicció, ara es presenta sense oposició a les eleccions del maig a cap de l’Executiu de Hong Kong, una falta d’alternativ­es que reflecteix els nous aires que bufen per l’excolònia britànica.

El guió per a una transició ordenada i sense escarafall­s avança a bon ritme. A començamen­ts de mes va arribar la renúncia a la reelecció del líder actual, Carrie Lam, que la seva pèssima gestió de les protestes del 2019 i la pandèmia actual ha deixat amb la popularita­t per terra. “La meva família creu que ja és hora que me’n vagi a casa”, es va excusar. Poc després Lee dimitia com a número dos del Govern regional com a pas previ per oficialitz­ar la candidatur­a. Des d’aleshores la seva aposta no ha deixat de sumar suports dels pesos pesants del bàndol oficialist­a –legislador­s, empresaris, magnats, acadèmics– sense que ningú gosi alçar una veu en contra seu.

“No és una figura política reconeguda, però Pequín sens dubte el considera un bon administra­dor que farà el que li demani el Govern central. Volen que la ciutat continuï sent un centre financer de primer ordre, però ara mateix la seva prioritat és la seguretat i enfortir el seu control sobre el territori”, va resumir una font consular anònima al diari local SCMP.

Nascut el 1957, Lee ha passat el gruix de la seva carrera a les forces disciplinà­ries de la ciutat. Acabada de complir la vintena, es va unir al cos de la policia i va ser ascendit a superinten­dent el 1997, l’any que la ciutat va tornar a sobirania xinesa amb el principi de “un país, dos sistemes”.

El 2012 va entrar a l’oficina de seguretat del govern, que va acabar comandant cinc anys més tard. Des d’aquell càrrec va ser l’encarregat de dirigir la campanya policial per posar fi a les protestes antigovern­amentals del 2019, que durant mesos van omplir els carrers de foc, vidres trencats i gas lacrimogen.

El seu acomplimen­t no va passar desaperceb­ut. Els EUA el van incloure en la llista de funcionari­s hongkongue­sos sancionats el 2020 “per haver soscavat l’autonomia de Hong Kong i restringit la llibertat d’expressió o reunió”. El 2021 Pequín en va encoratjar la promoció al càrrec de secretari en cap, segon en l’escalafó del territori. L’assalt al cim s’aplanava.

Durant aquest temps ha donat nombroses mostres de les seves inclinacio­ns. Lee és un fervent defensor de la llei d’Extradició que va desencaden­ar les protestes i de la posterior llei de Seguretat Nacional que va imposar el Partit Comunista xinès al territori el 2020 per apaivagar-les. Quan aquesta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain