La Vanguardia (Català-1ª edició)

El que l’espionatge ha unit...

El Catalangat­e ha unit l’independen­tisme sense condicions sobre el futur de la taula de diàleg ni la relació d’ERC amb el PSOE, a qui demanen responsabi­litats “per acció o omissió”. Fins quan durarà la treva? Ni Pegasus ho sap

- Isabel Garcia Pagan @igpagan / igarcia@lavanguard­ia.es

vat explicacio­ns al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, que va llançar la pilota a la teulada de Margarita Robles. En paral·lel, transcorre la batalla europea. Si la unitat política es trenca, Òmnium, per exemple, mantindria el seu full de ruta internacio­nal.

Els contactes d’Aragonès amb Sánchez i els seus equips – Sergi Sabrià i Óscar López– només han tingut respostes de “preocupaci­ó” i crides a “estar a l’altura” de la gravetat del moment: una crisi social postpandèm­ica i econòmica de guerra. “excuses de mal pagador” amb Sánchez “absent”, sostenen a ERC. Aragonès ha pres la bandera de la denúncia política i ERC ha limitat el marge per modular el seu relat. “Ni reunió de la taula de diàleg ni vis-a-vis de presidents. Comissió d’investigac­ió i assumpció de responsabi­litats per acció o omissió”, és el missatge.

S’agraeix el suport d’Unides Podem pe

ERC necessita que “passin coses” i el PSOE busca solucions d’urgència; Aragonès manté el pols

rò es va recordar a Pablo Echenique que “UP és Govern” i que Pablo Iglesias va participar en la Comissió Delegada de l’Executiu per a Assumptes d’Intel·ligència, que controla el CNI (el maig del 2021 el TC va anul·lar el nomenament). Aquesta comissió elabora la Directiva d’Intel·ligència que fixa les línies d’actuació del CNI cada curs. Al Congrés la comissió de secrets oficials no existeix des del 2019 perquè el PP i Vox bloquegen la presència d’ERC i Bildu, però només aquí pot donar explicacio­ns Robles. A la Moncloa busquen sortides airoses d’urgència...

Això sí, no es barregen negociacio­ns. La rebel·lió de la majoria de la investidur­a difícilmen­t bloquejarà el decret de mesures per pal·liar la crisi econòmica, però sense resposta a l’espionatge ERC se sent alliberada d’altres hipoteques i el PSOE patirà.

Els republican­s necessiten que “passin coses”, mentre Oriol Junqueras manté viu el discurs del diàleg que tants rèdits li ha donat. A ERC saben que un 70% de catalans que vol dialogar per solucionar el conflicte català no desapareix amb el Catalangat­e, però un 50% vol que hi hagi conseqüènc­ies per l’espionatge i les municipals s’acosten. La frase de Puigdemont “no pots dialogar amb qui t’espia” assegut al costat de Junqueras al Parlament Europeu va fer saltar espurnes però es manté el guió. L’espionatge els ha unit... fins quan? Ni Pegasus ho sap.

 ?? JOAN MA     A  A / J N ?? Oriol Junqueras i Carles Puigdemont junts al Parlament Europeu
JOAN MA A A / J N Oriol Junqueras i Carles Puigdemont junts al Parlament Europeu
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain