La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tres versions, un mateix ‘pelotazo’

Els comissioni­stes investigat­s arriben davant el jutge amb versions contradict­òries

-

Salvador Illa

Les versions de tots tres són dispars i això no en beneficia –judicialme­nt– cap.

L !"#

A qui se li va ocórrer el negoci? L’origen és poc clar. Alberto Luceño va assegurar al fiscal d’Anticorrup­ció que va dur a terme les indagacion­s que va ser Medina qui el va contactar quan va saber que tenia contactes amb el comerç xinès. Desconeix els moviments del seu soci. L’únic que sap és que dos dies després de posar-se en contacte amb ell, li truca Collado per veure quin material pot subministr­ar. “Em va dir ‘estic parlant amb la Comunitat de Madrid, puc parlar amb tal, què et sembla?”, va explicar al fiscal durant el seu interrogat­ori i en què va assegurar que coneixia Medina des del 2010.

Per la seva banda, el fill del traspassat duc de Feria ha estat tot aquest temps més reticent a donar detalls sobre com i quan va conèixer el seu soci de les mascaretes. Medina no va viure els fets de la mateixa manera. “Luceño em comenta que té accés a material sanitari a la Xina i em demana que si sé aquí a Espanya d’algun client. És ell qui em truca i

Aem diu que busqui alguna cosa a Espanya i quan ho trobi s’encarrega ell de negociar-ho”. Medina explica que a ell li donen el contacte del cosí de l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, i és aquest qui li dona el número d’Elena Collado. Aquesta última resulta que no recorda com li va arribar el contacte de Luceño.

L" $! % $ & ! "&! $

Qui es va encarregar de negociar i signar els contractes també serà motiu de discussió al jutjat. Medina es desentén de qualsevol gestió i diu que l’únic que va fer va ser posar les dues parts en contacte. Collado no ho veu així i, tot i que va tenir més relació amb Luceño, reconeix que va mantenir contactes amb tots dos per a les gestions i el lliurament. A més, així ho certifique­n els missatges de WhatsApp i correus creuats entre tots tres. Luceño assumeix que hi va tenir més participac­ió i per això la seva comissió va ser de cinc milions d’euros davant el milió que va cobrar Medina. Però assumirà la responsabi­litat total de les decisions?

" A'( !") !

Aquí també hi haurà discussió. Per Medina, el Consistori té la mateixa responsabi­litat que ells. L’Ajuntament va donar per bons els seus contractes i si ara la Justícia els posa en dubte, l’ens és igual de responsabl­e que ells, sosté.

Per la seva banda, la coordinado­ra que va negociar els contractes ha defensat a tota hora la pulcritud del treball de l’Ajuntament i posa al disparador els dos empresaris. “No em van dir mai la paraula ‘comissió’, si me la diuen ho poso en coneixemen­t de la Policia”, va etzibar Collado al fiscal. Luceño creu que l’Ajuntament no va actuar en alguns moments amb profession­alitat, “un nyap”, li va arribar a dir Collado en un àudio de WhatsApp que consta en el sumari a què ha tingut accés La Vanguardia.

* " " "& %

Jéssica Albiach

En aquest últim punt, tots estan d’acord, aquí sí que hi ha una mateixa versió. Després de tancar el contracte, no es van tornar a veure ni comunicar-se, fins que la Fiscalia Anticorrup­ció va trucar a les seves portes. ●

El PSOE ha demanat al jutge que investigui Collado, l’alt càrrec de l’Ajuntament que va gestionar els contractes

Dilluns estan citats davant del jutge Adolfo Carretero per primera vegada des que va començar la instrucció

 ?? DANI DUCH ?? José Luis Martínez-Almeida, alcalde de Madrid, parla amb dues persones més, tots amb mascareta
DANI DUCH José Luis Martínez-Almeida, alcalde de Madrid, parla amb dues persones més, tots amb mascareta
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain