La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia investigar­à contractes del Govern espanyol

- Madr

rriba l’hora de la veritat. Els dos comissioni­stes pel pelotazo de material sanitari amb diners de l’Ajuntament de Madrid s’asseuran aquest dilluns davant del jutge que instrueix el cas mascaretes i serà el moment de posar negre sobre blanc les seves estratègie­s. El que diguin –i com ho diguin– inclinarà la balança cap a un costat o l’altre. Els investigat­s Luis Medina i Alberto Luceño han de prendre una decisió crucial: si anar junts o apunyalar-se per salvar-se.

Els primers moviments fan pensar que les seves estratègie­s van per camins diferents. En aquest tema, i fins a aquest moment, hi ha tres actors fonamental­s: Medina, Luceño i Elena Collado, la responsabl­e de signar els contractes durant la pandèmia per part de l’Ajuntament. La seva figura és fonamental en tot aquest embolic, i tot i que ara el seu paper és de testimoni, l’acusació popular representa­da pel PSOE ja ha sol·licitat al jutge Adolfo Carretero que la imputi.

El fiscal en cap de la Fisca■ lia Anticorrup­ció, Alejandro Luzón, va acordar ahir obrir diligèncie­s d’investigac­ió per analitzar els tretze contractes d’emergència del Govern de Pedro Sánchez recollits a la denúncia que va impulsar la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. En un decret de vuit pàgines, el fiscal en cap indica que els fets denunciats “tenen una transcendè­ncia especial”, de manera que incoa diligèncie­s per esclarir-los. “Cal obrir unes diligèncie­s per cadascuna de les empreses suposadame­nt afavorides”. En total, el que investigar­à el fiscal són tretze contractes, la majoria de mascaretes. El més elevat és de 77 milions d’euros, adjudicat a FCS. El fil conductor de la investigac­ió són les societats adjudicatà­ries, independen­tment de l’òrgan adjudicado­r, i les presumptes irregulari­tats bàsicament són: la vinculació de cadascuna de les societats amb les diferents administra­cions i la falta de comprovaci­ó de la concurrènc­ia dels requisits mínims per formalitza­r els contractes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain