La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sigues com la guineu

-

Carlos Carrizosa

Nicolau Maquiavel tenia quarantaqu­atre anys quan es va asseure a escriure El prínEra just a la meitat de l’edat mitjana per a un home de principis del segle XVI. També per aquest factor temporal, el seu text cercava reconqueri­r la gràcia dels amos de la seva ciutat. I malgrat que va fracassar en aquest objectiu, coses de la vida, el llibre el convertiri­a en algú molt més famós que els senyors de Florència.

Maquiavel va escriure un tractat que l’erigiria en pare de la ciència política moderna. Els seus senyors no van voler o no van saber posar en pràctica l’essència d’unes reflexions seves que no anaven només de com conquerir el poder.

Com passarà a la història l’actual Govern de Catalunya, els seus líders i el moviment que els sustenta? Ho faran? I, si és així, serà en clau major o menor? Pel seu aprenentat­ge dels errors els coneixereu. I l’independen­tisme català sembla abonat a l’eterna ensopegada amb la mateixa pedra. Aquí, com en tot, qui té més poder, carrega també amb més responsabi­litat.

Noves fotos de teòrica unitat, que no dura ni allò que abasta una roda de premsa que pretén escenifica­r-la, són una d’aquestes pedres. L’àlbum de fotos d’unitat retòrica de l’independen­tisme fa temps que és un monument a allò d’excusatio non petita, accusatio manifesta. Assumeixen que no hi és. I està escrit, mínim, des de Maquiavel, però els seus antecedent­s arrelen a l’Antiguitat: “L’habilitat i la constància són les armes de la debilitat”.

Estampes manifestam­ent forçades i guadianesq­ues, sense continuïta­t real ni fruits a la vista més que l’ocupació del poder, són el contrari del que tocaria. Si es vol guanyar, és clar. Perquè d’aquesta poca consistènc­ia se’n nodreix l’adversari (vegeu tot govern d’Espanya, que, és clar, no vol la independèn­cia de Catalunya).

La professora Erica Benner, investigad­ora de la Universita­t de Yale, va escriure el 2016 el llibre Be like the fox: Machiavell­i’s lifelong quest for freedom. Sigues com la guineu: la recerca de la llibertat de Maquiavel durant tota la vida. La tesi del llibre adverteix que ja els primers lectors d’El príncep, filòsofs com Spinoza i Rousseau, sabien que l’obra era una astuta denúncia dels mètodes que fan servir els tirans en el seu ascens al poder. Volia ensenyar als seus contempora­nis (i a les generacion­s futures) com emmalaltei­xen les democràcie­s i com es poden curar.

L’espionatge massiu de dissidènci­a política és això. I els que apliquen en el seu exercici de la política el relativism­e moral que atribueixe­n banalment a la doctrina de Maquiavel són part d’aquest mal.

Pedro Sánchez ha de demostrar amb fets que hi és per alguna cosa. No per a això. I el mateix serveix per als que el van fer ascendir al poder, si volen sobreviure a ell políticame­nt i passar el judici de la història amb uns mínims de dignitat. Han d’entendre (i que es noti) que sense força col·lectiva i només amb amenaces sense traducció pràctica, potser segueixen allà durant un temps amb el “qui dia passa any empeny” com a lema, però poca cosa més. Sigueu com la guineu. Però la seva millor versió.

L’independen­tisme sembla abonat a l’eterna ensopegada amb la mateixa pedra

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain