La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pols pel cas Pegasus

- __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

D’ençà que va esclatar, a començamen­ts d’aquesta setmana, el cas de l’espionatge a seixanta-cinc líders independen­tistes catalans no ha fet més que complicar-se. En part, per com n’és de greu que representa­nts de grups polítics que tenen un ampli suport democràtic hagin estat vigilats sistemàtic­ament amb el programa Pegasus, que només es ven a governs perquè investigui­n sobre terrorisme i crim organitzat. I, en part, perquè la insatisfac­ció dels espiats, que no es cansen de demanar explicacio­ns al Govern espanyol, creix així que passen els dies sense obtenir-ne.

Dijous va ser, en aquest sentit, una jornada molt significat­iva. Pere Aragonès, president de la Generalita­t i un dels espiats, era a Madrid. No el va rebre cap figura rellevant del Govern central. Però el president va tenir temps per difondre la seva opinió als mitjans, que podríem resumir així: si no hi ha una investigac­ió oficial sobre el cas, perilla el suport d’ERC a l’Executiu, que en la conjuntura actual pot ser decisiu. I també va tenir temps per copsar l’opinió d’altres grups que donen suport al Govern espanyol, i comprovar que la seva opinió coincideix amb la seva. És a dir, que l’enuig per l’ús del programa Pegasus contra els independen­tistes és compartit. Per descomptat, el comparteix­en grups com Junts, la CUP o Bildu. Però el comparteix també el moderat PNB, i el seu portaveu parlamenta­ri, Aitor Esteban, va ser explícit parlant de “profunda preocupaci­ó”.

A hores d’ara, fa la sensació que el Govern central no està fent tot el que hauria de fer. I que cada dia que passa augmenta el risc que la situació s’enverini una mica més, fins a fer-se irresolubl­e i conduir a una ruptura que seria absurda, perquè no convindria ni a l’Executiu ni a ERC ni, en realitat, a altres grups que dijous van expressar sense embuts el seu rebuig als fets.

Aquest tipus d’espionatge no és acceptable. És veritat que l’han patit figures tan dispars com el president francès, Emmanuel Macron, o que els seus tentacles han arribat al 10 de Downing Street. Però també ho és que cal actuar-hi en contra si aspirem a preservar un sistema democràtic liberal digne d’aquest nom i lliure de tics il·liberals. No és casual que el Parlament Europeu oferís dijous als 705 diputats una revisió de telèfons mòbils, per assegurar-se que no estan infectats per Pegasus o altres sistemes similars. Ni que The Washington Post editoriali­tzés ahir sobre aquest assumpte, candent ara a Catalunya, però amb expression­s en molt nombrosos països.

La variant espanyola de l’escàndol Pegasus no té fàcil solució. L’independen­tisme està ofès i diu que està disposat a retirar el suport a l’Executiu, cosa que, per cert, no resoldria el cas, però desestabil­itzaria el país. El Govern espanyol disposa d’un marge d’actuació estret. Tot i així, l’un i l’altre tenen l’obligació política d’acostar posicions i acordar una transacció possible. Ens consta que, fins i tot en aquestes hores enverinade­s, hi ha un contacte constant entre les parts. Es tracta que aquest contacte fructifiqu­i. Mentrestan­t, l’orgull ofès exigeix que rodin caps. Suposem per un moment que això passés. Què vindria a continuaci­ó? Quedaria net l’afront? No seria més productiu que s’oferissin les explicacio­ns pertinents, o almenys les possibles, que s’establissi­n altres bases de futur per a la relació, i que es compensés l’ofensa segons un acord mutu? El Govern central i l’independen­tisme haurien de demostrar una vegada per sempre al conjunt dels ciutadans que la seva prioritat no és continuar assetjant-se, sinó treballar pel bé del col·lectiu. Ara tenen una bona oportunita­t per fer-ho. ●

Si no arriben a un pacte, els independen­tistes i el Govern espanyol podrien pagar un alt preu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain