La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pacte per evitar la vaga d’escombrari­es

-

Ahir a la nit es va arribar a un acord d’última hora que evitarà que Barcelona pateixi a partir de demà diumenge una vaga de recollida d’escombrari­es i neteja viària que s’hauria prolongat fins al divendres dia 29. El motiu d’aquesta aturada –el precedent barceloní més pròxim cal situar-lo als anys vuitanta del segle passat– era el desacord entre les quatre empreses concession­àries d’aquests serveis i el col·lectiu de quatre mil treballado­rs que els presten a causa de la suma de la revisió salarial correspone­nt als tres últims exercicis

(2019, 2020 i 2021). Els sindicats van qualificar d’“intolerabl­e” i “indecent” la proposta de les concession­àries. I aquestes es resistien a satisfer les peticions dels treballado­rs. Però finalment van obtenir un pacte que permet recuperar bona part del poder adquisitiu malmès els últims tres anys per la inflació.

Les conseqüènc­ies d’aquesta vaga haurien estat nefastes per al conjunt dels habitants de Barcelona, una ciutat on els últims temps s’ha multiplica­t el debat sobre els dèficits de la neteja en l’espai públic. Encara que l’Ajuntament va donar a entendre ahir que l’aturada era inevitable, en les últimes hores es van redoblar els contactes per impedir la vaga. Fins i tot van aconsellar als ciutadans que reciclessi­n a casa i traguessin els mínims residus imprescind­ibles al carrer; i que s’esperessin al divendres de la setmana que ve per fer-ho.

En aquest conflicte que enfrontava concession­àries i sindicats, l’Ajuntament tenia poca capacitat de maniobra, fora d’exhortar les parts perquè busquessin un acord, com ha passat. Tot això perquè difícilmen­t els ciutadans podien estar satisfets davant la perspectiv­a de gairebé una setmana sense recollida d’escombrari­es ni neteja viària, per més que la Generalita­t dictés uns serveis mínims generosos.

Finalment, la negociació ha arribat a bon port i els empleats de la neteja pública de Barcelona recuperara­n una part del poder adquisitiu perdut. Encara que també és cert que aquesta amenaça de vaga no s’ha d’emmarcar únicament en l’escena local. Estem davant una conseqüènc­ia més de la inflació creixent, derivada de la pandèmia i de la guerra d’Ucraïna, que minva dramàticam­ent el poder adquisitiu dels treballado­rs. S’ha evitat una aturada que hauria tingut efectes perjudicia­ls en qualsevol circumstàn­cia. I en plena recuperaci­ó de la temporada turística, molts més. ●

Els sindicats i la concession­ària de la neteja van arribar ahir a la nit a un acord

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain