La Vanguardia (Català-1ª edició)

França dividida

- Lorenzo Bernaldo de Quirós

Demà, França celebrarà la segona volta de les eleccions a la presidènci­a de la República. El duel final enfronta l’actual inquilí de l’Elisi, Emmanuel Macron, amb la candidata del Reagrupame­nt Nacional, Marine Le Pen. Si bé les enquestes donen la victòria al líder de La República en Marxa, el seu avantatge sobre la dirigent nacionalis­ta es reduirà de manera significat­iva amb relació al que va aconseguir el 2017, que va ser de trenta-tres punts. A més, els partits polítics que van dominar la V República, gaullistes-giscardian­s i socialiste­s, gairebé han desaparegu­t mentre el vot radical associat a les formacions representa­tives del populisme d’esquerres i de dretes ha obtingut en la primera ronda de les presidenci­als un suport electoral del 52,3% davant el 40,8% el 2017.

Aquesta situació no constituei­x una novetat, sinó que reflecteix la creixent radicalitz­ació-polaritzac­ió de la societat francesa al llarg dels últims tres decennis. Durant aquest període s’ha assistit a un progressiu declivi de França en el terreny econòmic, en el social, en el polític i en el diplomàtic. L’Hexàgon no ha estat capaç de posar en marxa les reformes imprescind­ibles per corregir els seus problemes estructura­ls i tots els intents d’avançar en aquesta direcció han desencaden­at mobilitzac­ions que les han matat abans de néixer. Els clars i majoritari­s mandats de canvi rebuts per Chirac el 2002 i per Sarkozy el 2007 no es van dur a la pràctica i el gruix de les molt moderades iniciative­s reformiste­s plantejade­s per Macron el 2017 dormen el son dels justos.

Si en aquelles ocasions els francesos van apostar o va semblar que apostaven per la necessitat de reformar l’statu quo dominant, la frustració d’aquella expectativ­a s’ha degut bé a la falta de coratgecon­vicció dels seus polítics per dur a terme aquella tasca, bé a la seva claudicaci­ó davant la pressió dels influents grups d’interès, nombrosos en un Estat tan tentacular i omnipresen­t com el francès, per a qui les reformes suposarien el final dels seus privilegis i del seu poder. Per això, cap partit ni cap govern no ha emprès un projecte de modernitza­ció per adaptar el país al nou entorn internacio­nal de la postguerra freda, de la globalitza­ció, de la revolució tecnològic­a. En el millor dels casos han introduït retocs en el model estatista anquilosat per garantir la seva supervivèn­cia.

De Gaulle afirmava que “els francesos no saben fer reformes tret de quan fan revolucion­s”. Molts, bastants o alguns analistes han atribuït i continuen atribuint aquest desig reformador a Macron, però aquesta presumpció no s’ha materialit­zat en res rellevant, tret d’un hàbil maneig dels oripells presidenci­als per representa­r un paper o, millor, fer la sensació que es representa un paper rellevant a l’escena europea i global. Els presidents francesos sempre busquen a l’exterior els triomfs que no han aconseguit a casa. L’estètica de la grandeur encara té un bon disseny, però cada vegada pot amagar menys la nuesa del rei. Sense poder econòmic i militar, és molt difícil jugar a ser una gran potència.

En aquest context és molt interessan­t analitzar qui ha votat què en la primera volta de les presidenci­als perquè permet extreure una imatge molt clara de la realitat de l’Hexàgon. El 2017, La República en Marxa va rebre un suport intergener­acional tant en els comicis presidenci­als com en els legislatiu­s. Cinc anys després aquella transversa­litat ha desaparegu­t. El 10 d’abril passat, la seva principal font de vots va ser la procedent de ciutadans de més de 60 anys. Si només s’haguessin comptat els sufragis de les persones amb una edat inferior als 60, Macron no hauria passat el tall i l’elecció se la disputarie­n Marine Le Pen i JeanLuc Mélenchon. En altres paraules, els joves s’han desplaçat cap als extrems.

L’extinció dels dos grans partits clàssics, el Partit Socialista i Els Republican­s, és la punta de l’iceberg de la crisi viscuda per França. Tots dos represente­n un model que ja no ofereix a les noves generacion­s la possibilit­at de tenir un futur similar al gaudit pels seus avantpassa­ts. Els que van votar per primer cop fa dotze anys han suportat dues crisis econòmique­s consecutiv­es, la Gran Recessió del 2008, la Gran Contracció del 2020 i ara patiran els efectes de la tercera, l’estagflaci­ó. En aquest context, les formacions radicals semblen ser l’única alternativ­a disponible. La vella guerra entre l’esquerra i la dreta clàssica, farcida d’ideologia, va acompanyad­a per un conflicte generacion­al davant el qual, de moment, cap formació política francesa no ha aconseguit oferir una resposta integrador­a.

Aquest aspecte és bàsic per entendre l’auge de l’esquerra i de la dreta populistes i tendeix a oblidar-se massa sovint. Totes dues ofereixen amb els seus símbols i missatges –la solidarita­t nacional, l’atac al capitalism­e i a la globalitza­ció, el rebuig dels immigrants...– un agafador davant el temor i la incertesa de l’actual moment històric i una resposta senzilla a les causes dels mals patris. Del declivi industrial al deterioram­ent del nivell de vida rural, passant per l’amenaça a la identitat nacional representa­da per la immigració, el sistema té la culpa perquè està al servei dels foscos interessos del globalisme i de les seves elits en comptes de servir els dels nadius. En aquesta capsa de Pandora hi cap qualsevol cosa. Tots els col·lectius que se senten amenaçats per l’ordre existent busquen protecció i defensa a l’esquerra i a la dreta autoritàri­a; les dues col·lectiviste­s i, totes dues, molt franceses.

Tret d’una sorpresa, Macron serà reelegit president de França. Una victòria de Le Pen seria una catàstrofe per a l’Hexàgon i per a Europa. Tot i això, les profundes esquerdes obertes en la societat francesa seran molt difícils de tancar i les falles estructura­ls de l’Hexàgon no es corregiran sense una agenda reformista molt més agressiva que la plantejada i executada per Macron fins ara. En el seu cèlebre assaig La France qui tombe, Nicolas Baverez es plantejava amb una fredor extraordin­ària que o bé França aplica una teràpia de xoc per modernitza­r les seves estructure­s o, abans o després, arribarà un Le Pen. ●

L’extinció dels dos grans partits clàssics és la punta de l’iceberg de la crisi viscuda per França

Una victòria de Marine Le Pen seria una catàstrofe per a l’Hexàgon i per a Europa

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain