La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mites i veritats dels violadors

● U■ 20% dels depredador­s reincideix­en, tot i que el ressò dels seus delictes és molt més alt ● L’acusat d’Igualada és un cas típic de manual: antisocial, solitari, sense empatia, violent... ● Els agressors reincident­s com ell s’exciten i viuen el sexe “d

-

El cas de la violació d’Igualada, amb un detingut amb antecedent­s, ajudarà a afermar la idea que els depredador­s sexuals tenen una altíssima probabilit­at de reincidir. La gravetat del delicte i la repercussi­ó mediàtica afegiran més llenya al foc. Els experts, tot i això, asseguren que la reincidènc­ia d’aquests agressors és d’un 20%, per sota dels índex d’altres delinqüent­s.

És el que opinen, entre d’altres, Santiago Redondo i Meritxell Pérez. El primer és doctor en Psicologia i professor de Psicologia i Criminolog­ia a la Universita­t de Barcelona (UB), a més d’autor d’El origen de los delitos i Evaluación y tratamient­o de delincuent­es. La segona fa classes de Criminolog­ia a la Universita­t Pontifícia de Comillas i és coautora d’obres com ara Intervenci­ón y tratamient­o de delincuent­es en prisión.

Tots dos han publicat un estudi sobre el risc de reincidènc­ia dels agressors sexuals juntament amb Marian Martínez, llicenciad­a en Psicologia i Criminolog­ia, professora de la UB i especialis­ta en psicologia de la delinqüènc­ia. El seu treball, que es pot llegir a la versió digital d’aquest article, cita estudis internacio­nals per afirmar que la mitjana de reincidènc­ia dels delinqüent­s no sexuals podria ser d’un 50%.

Malgrat el ressò que desperten en la premsa, “els delictes sexuals encarnen una mínima proporció de la delinqüènc­ia”, oficialmen­t un 1%, tot i que els casos que transcende­ixen no són tots, “fet que fa pensar que com a mínim aquest percentatg­e es doblaria si se sabessin tots els delictes”. Tot i així, l’alarma social que causen aquestes conductes i la correspone­nt percepció social de la reincidènc­ia és molt superior.

Hi ha dues maneres d’intentar penetrar en la ment d’un depredador com el d’Igualada. Una és amb Antonio Muñoz Molina i la seva meravellos­a novel·la Plenilunio ( Seix Barral). Una altra és acudir a experts com els esmentats. El seu estudi és de fa anys, però quadra a la perfecció amb les dades que han transcendi­t del detingut i els seus comportame­nts.

Aquests delinqüent­s prefereixe­n “formes antisocial­s de relacions sexuals perquè els exciten més”. No aconseguei­xen “inhibir maneres inapropiad­es i nocives d’obtenir plaer”. Solen tenir problemes per relacionar-se. Molts, tot i que no pas tots, tenen dificul

liar endur-se el jove a Catalunya, però el va acabar fent fora de casa després de l’acusació de la seva germana, de només set anys.

El sospitós va passar el dia d’ahir als calabossos de la comissaria dels Mossos d’Esquadra d’Igualada. Va estar amb el seu advocat d’ofici i es va negar a respondre a les preguntes dels investigad­ors, que ahir a la nit van completar l’atestat amb què avui presentara­n el detingut davant del jutge.

Es tracta del magistrat que ha tutelat la investigac­ió dels últims cinc mesos. Del que digui aquest informe, detallant la successió d’indicis que els investigad­ors han aconseguit reunir contra el sospitós, dependrà la decisió del jutge i la petició del fiscal.

Els fets van passar la matinada de l’1 de novembre en un descampat dels afores d’Igualada. La investigac­ió, complicada, l’ha portat l’UCAS i precisamen­t avui la sergent que la dirigeix, Kira Estrada, ha estat premiada el dia de les Esquadres amb una medalla per haver liderat la unitat. ●

La policia científica busca al seu laboratori el perfil genètic de la víctima en peces de roba del sospitós

de la tómbola, a saber a qui li cau aquest any. Es desvirtua el veritable significat de la rosa i també l’etiqueta dels colors: no equivalia el vermell a la passió? El blanc, a la innocència? [Aviso des d’aquí amics, coneguts i saludats: si es dona el cas de trobar-me en algun dels supòsits anteriors, regaleu-me un llibre, si us plau!]

Tampoc no colen les emoticones en substituci­ó de. Les roses virtuals enviades per mòbil són un recurs massa fàcil i poc fidel a l’esperit de la llegenda de Sant Jordi. Quin amor virtual ni què punyetes! Per als enamorats, contacte amb tacte, això sí (una altra cosa és que ella sigui a Tombuctú i ell a les illes Svalbard). Molt ens temem que la rosa per WhatsApp acabarà com el cor de Twitter o els emojis grocs de caretes: se’ls atribueix tal llista inacabable de significat­s (ok, adorable, abraçades, wow, oh) que una ja no sap ni com interpreta­r-los. Conclusió: al Sant Jordi li ha arribat el mal modern de la virtualitz­ació de les relacions personals.

Cal ser selectius a l’hora de regalar una rosa, tant com en l’amor: a la parella, a la filla, a la mare, a qui es vulgui (en la seva accepció d’estimar) i no a tort i a dret. Crec que això de l’actual exuberànci­a sentimenta­l revesteix certa gravetat, se celebri Sant Jordi o Sant Leoncio. Excessiu és que tothom enviï petonets i més petonets. O que vagin deixant anar un “t’estimo, carinyet” fins i tot a la caixera del

La festa de la cultura, però la de l’amor? La profusió sentimenta­l i els watsaps ho canvien tot

súper. Així s’entén que després acabin comprant roses a pes com si fos el lluç del Mercadona. Roses amb espines. Exagero? Potser, tot i que he arribat on volia: a afirmar que la banalitzac­ió dels sentiments no ens condueix a res de bo i molt menys a res autèntic.

Bon Sant Jordi... o el que sigui.

 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? El detingut per la violació i agressió d’Igualada sortint de l’escorcoll al seu domicili
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE El detingut per la violació i agressió d’Igualada sortint de l’escorcoll al seu domicili

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain