La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les empreses a Espanya només fitxen un 38% d’investigad­ors, però la UE, un 55%

La baixa presència de científics a la privada propicia la fuga de talent en R+D

-

La majoria dels investigad­ors a Espanya és al sector públic. L’oportunita­t de tenir una feina estable és darrere d’aquesta realitat. Però la innovació i el desenvolup­ament s’impulsen fonamental­ment a través de les empreses privades i, en aquest àmbit, la presència d’investigad­ors resulta molt limitada per les precàries condicions de treball i la falta d’oportunita­ts. Aquesta disfunció frenarà l’avenç econòmic i el benestar social del país i en vaticina una fuga de cervells davant l’augment d’estudiants de graus i doctorats.

Aquesta és una de les conclusion­s principals de l’estudi Recursos humans per a la investigac­ió a Espanya i Portugal fet per Laura Cruz i Luis Sanz (CSIC), Tiago Santos Pereira (Universita­t de Coïmbra) i Cláudia Sarrico (Universita­t do Minho). L’estudi forma part del dossier Investigac­ió i innovació a Espanya i Portugal, de l’Observator­i Social de la Fundació la Caixa.

Segons aquest treball, el principal desafiamen­t a Espanya consisteix a augmentar el nombre d’investigad­ors al sector privat, ja que l’R+D dins l’empresa impulsa la innovació. “Les despeses del sector privat en R+D i la contractac­ió d’investigad­ors al món de l’empresa estan interrelac­ionades i depenen de les estructure­s industrial­s de cada país”, indica. En aquest sentit, Espanya s’està quedant “endarrerid­a” respecte als seus socis europeus. A Àustria, França, Alemanya i Finlàndia, el percentatg­e del personal investigad­or al sector privat depassa la mitjana de la UE27, que se situa en un 55%, mentre que a Espanya frega un 38%.

Què suposa això? Disposar d’un major nombre d’investigad­ors al sector privat millora el seu potencial per absorbir les tecnologie­s i el coneixemen­t disponible­s i incorporar-los als seus processos de producció i comerciali­tzació amb vista a pujar la productivi­tat.

Els autors constaten l’increment d’estudiants de formació superior (graduats i doctorats) en els últims anys, fins i tot per sobre de la mitjana europea. Però el sector públic no pot absorbir-lo, per això és precís una implicació més gran de l’empresa privada.

Aquest desequilib­ri entre l’oferta i la demanda d’investigad­ors pot portar els treballado­rs d’alta qualificac­ió a emigrar si no aconseguei­xen trobar oportunita­ts de desenvolup­ament profession­al al seu país, indica l’esmentat estudi. ●

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Les empreses que inverteixe­n en R+D destaquen en innovació
MANÉ ESPINOSA Les empreses que inverteixe­n en R+D destaquen en innovació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain