La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Jiménez va participar en el crim de Jubany”, diu el jutge

L’últim imputat pel crim de la bibliotecà­ria el 2001 ho va negar tot ahir en la seva declaració judicial

-

Pau Ricomà

Xavi Jiménez, últim i de moment únic imputat pel crim de la bibliotecà­ria de Sentmenat, Helena Jubany, el desembre del 2001, va declarar ahir davant el jutge d’instrucció número 3 de Sabadell. El magistrat al final de la declaració va afirmar en una interlocut­òria que “existeixen prou indicis que permeten afirmar que Jiménez va participar de manera activa en l’assassinat d’Helena Jubany”. La policia, gràcies a l’empenta de la família, el va relacionar quan el cas estava a punt de prescriure, amb dos escrits anònims que va rebre la víctima pocs mesos abans del seu assassinat. Aquests escrits, que algú va deixar davant la porta de l’habitatge de Jubany com si fos un joc i hagués de resoldre una endevinall­a, l’incitaven a beure una orxata i un suc de taronja, que estaven adulterats amb bezondiace­pines, la mateixa substància que va ser trobada al cadàver.

La investigac­ió sempre va afirmar que darrere dels anònims s’hi amagava l’assassí. Ahir, Jiménez es va desvincula­r dels escrits i va assegurar que el dia que va ser trobada morta Jubany era a casa amb el seu pare que ara, vint anys més tard, no ho pot corroborar, perquè presenta pèrdues de memòria. Durant més d’una hora únicament va respondre les preguntes del seu advocat i es va negar a contestar les acusacions, mentre retreia que estava sent víctima d’un judici paral·lel. El jutge el va deixar en llibertat, però l’imputa d’un delicte d’assassinat, li va retirar el passaport i li va prohibir sortir del país.

La declaració d’ahir reactiva un cas en què han passat 20 anys sense que la policia i la justícia hagin pogut trobar el culpable de l’assassinat de la jove de 27 anys. El seu cos va aparèixer nu i amb diverses cremades, estès en un celobert d’un edifici de Sabadell, després d’haver estat llançat des del terrat. En aquest edifici hi vivien Montse Careta, que es va suïcidar a la presó mentre clamava la seva innocència, i la seva parella Santi Laiglesia, amb una imputació que va quedar arxivada. Tot i això, la recent troballa d’uns correus electrònic­s de Jiménez a l’ordinador d’Helena Jubany– ordinador que en aquests 20 anys la policia incomprens­iblement no havia revisat– va permetre trobar similituds en el contingut del correu i els dos anònims, cosa que va fer que la Policia afirmés, després d’una prova cal·ligràfica, que Jiménez era l’autor dels anònims. La seva imputació es va produir in extremis, just el dia abans que el cas prescrigué­s. Ja el 2001, la seva declaració va ser sospitosa, ja que es va contradir sobre on era el dia que va desaparèix­er la jove (es creu que va ser segrestada tres dies abans de l’assassinat). L’investigat va dir, llavors, que era amb un amic, Jaume Sanllehí. En canvi, Sanllehí va aclarir que era a Barcelona i no pas amb Jiménez. Ningú no va comprovar les seves coartades, ni ho va preguntar als seus amics. L’únic que es va fer va ser sotmetre’ls a un acarament judicial, que els va conduir a tots dos a aportar una versió coincident.

Entre els indicis que amena

L’únic imputat en la mort d’una jove a Sabadell fa 20 anys queda en llibertat, però se li retira el passaport

cen Jiménez, segons descriu el jutge, hi ha el que l’imputat coneixia Jubany, amb qui compartia grup a la Unió Excursioni­sta de Sabadell, sabia que li agradava l’orxata, sabia on vivia i havia estat rebutjat per ella quan va intentar un aproximaci­ó amorosa. A més, la mateixa víctima va confessar a una amiga que sospitava que Jiménez era l’autor dels missatges anònims.

L’advocat de la família d’Helena Jubany, Benet Salellas, va sol·licitar al jutge que es torni a analitzar la roba que portava la víctima el dia del crim per si “amb les noves tècniques” es poguessin trobar nous vestigis. En cas que aparegués ADN d’algun desconegut, Salellas sol·licitarà que Jiménez aporti una mostra per comparar-la. ●

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? L’investigat, Xavi Jiménez, arribant als jutjats de Sabadell ahir
ALEJANDRO GARCÍA / EFE L’investigat, Xavi Jiménez, arribant als jutjats de Sabadell ahir
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain