La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una cuina sense fissures

Claris 118, interessan­t proposta a l’Eixample

-

El desafortun­at desmantell­ament de coneguts grups de restauraci­ó ha deixat sense feina profession­als de molt valor. Xefs, pastissers, sommeliers i gent de sala han hagut de buscar una alternativ­a a la seva continuïta­t laboral.

El cas que tractarem avui és paradigmàt­ic, pel nivell del seu protagonis­ta i pels limitats recursos que s’han invertit en la seva obertura. Ever Cubilla, paraguaià i català d’adopció, va liderar durant anys els projectes del grup Iglesias. Va obrir l’Espai Kru, va dirigir la cuina del Rías de Galicia... un bagatge que, en la seva nova “ocupació”, al servei de vuit taules, és un inesperat privilegi per al comensal. Va obrir en plena pandèmia un modest bar a la cantonada de Pau Claris amb Consell de Cent. La ubicació és molt cèntrica, i el local, senzill. Amb aquestes premisses i amb la imprescind­ible ajuda de la seva companya Laura Monedero, el projecte es va posar en marxa.

Cubilla ha triat un camí interessan­t: cuina sòlida i sense fissures, matèria primera excepciona­l, carta extensa i variada, preus sempre ajustats i sala simple però ben organitzad­a. Un resultat sorprenent, que destaca tant per la generosita­t de l’oferta com per la humilitat en la seva presentaci­ó. Pocs restaurant­s ofereixen una relació qualitat preu semblant: dinar amb estrelles a preu de fonda.

Vet aquí el que va arribar a la taula: unes excepciona­ls anxoves amb pebrot rostit i pa d’algues, deliciosos llardons de Cadis, Guijuelo de cinc anys ben tallat a ganivet, una ostra Gouthier número 2 al natural i una segona amb salsa ponzu, ensaladill­a clàssica amb ventresca i gambes, saam de tonyina Balfegó, carpaccio de bacallà skrei amb salsa putanesca, “esqueixada molt refinada”, tiradito de corbina amb llet de tigre, truita vaga amb papada, gamba vermella i gamba blanca, tacos de lletó d’Aranda amb xilis mexicans i una superba costella de vaca Frisona macerada 45 dies. Espectacul­ar!

Amb una selecció de vins molt personal, asseure’s a la taula amb Cubilla a la cuina és una festa. Com sentir la Filharmòni­ca tocant al vestíbul de l’estació de Sants: nul protocol a la sala, molta gana a la taula i sense competènci­a en el preu. Ens traiem el barret. ●

 ?? $AUTHORSIGN­ATURE ?? Laura Monedero i Ever Cubilla, socis al restaurant
$AUTHORSIGN­ATURE Laura Monedero i Ever Cubilla, socis al restaurant

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain