La Vanguardia (Català-1ª edició)

Martina Klein mostra com es pot millorar el nostre món a ‘Planeta R’

TVE Catalunya estrena demà aquest espai sobre reciclatge i sostenibil­itat

- #RANCESC PUIG

La r és la lletra clau del nou espai sobre reciclatge i sostenibil­itat de RTVE Catalunya que té com a presentado­ra Martina Klein. A què fa referència Planeta R? “Les primeres r que van sorgir arran de l’emergència climàtica eren les de reciclar, reduir i reutilitza­r, que hem acabat assimilant molt bé, però ara en tenim més per explorar, com les de repensar, redissenya­r o redistribu­ir, i moltes es descobrira­n en aquest programa”, avança Klein a La Vanguardia.

El nou espai, que s’emetrà el diumenge a les 14 h a La 2 des de demà, viatjarà per tot Catalunya buscant històries al voltant de la sostenibil­itat. Martina Klein mostrarà les accions que s’estan duent a terme per afrontar els grans reptes mediambien­tals d’avui dia. Històries inspirador­es que demostren com afecta el canvi climàtic i com es pot evoluciona­r cap a un estil de vida més sostenible.

El programa donarà a conèixer iniciative­s que lluiten per implantar models econòmics, productius i socials més respectuos­os amb el medi ambient. També cercarà persones que estan aplicant a la seva vida diària mesures per garantir un model de planeta més sostenible: famílies que fugen de l’ús dels plàstics, pobles que són pioners en compostatg­e, cases autònomes gràcies a l’energia solar...

“El tarannà de Planeta R és descobrir històries inspirador­es i aplaudir les iniciative­s grans i petites de gent que ja ha començat a fer el canvi per millorar la situa

“L’important és començar!”, assenyala Martina Klein, que confia que l’espectador se’n conscienci­ï amb el programa

ció actual del nostre planeta”. El to del programa és proper i divertit, sense adoctrinam­ents: “No és un to que vulgui renyar-nos, al contrari, en cada programa expliquem tres o quatre històries que ens fan emocionar, reflexiona­r i aprendre”.

Martina Klein avança alguns dels temes que apareixera­n al programa i que més l’han sorprès, com “un hotel d’abelles, que són unes capsetes que et pots fer a casa per crear un lloc perquè es reprodueix­in aquests insectes, que són de gran importànci­a per al nostre planeta”.

A més, aniran a veure un jove pastor transhuman­t “que va decidir que la ciutat no era per a ell i ara passeja amb 600 ovelles netejant boscos i fent un servei molt important per evitar incendis forestals”. També es parla de “l’arquitectu­ra més sostenible que es fa amb fusta” o “l’energia verda que s’està explorant per reproduir la metamorfos­i de la fulla; és l’energia del futur”.

El recondicio­nament de mòbils, restaurant­s sostenible­s, la gestió de residus a les perruqueri­es, com reduir l’ús de pesticides, el consum d’aigua o reciclar la llana de les ovelles per reaprofita­r-la fent jardineria són altres idees que es mostraran a Planeta R.

Martina Klein confia que, davant el gran ventall de possibilit­ats, cada espectador vegi “per on pot començar” a col·laborar en la sostenibil­itat del nostre món. Perquè “el més important és començar!”, assenyala amb l’esperança que l’espectador se’n conscienci­ï després de veure el programa. ●

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Martina Klein aquesta setmana a l’estand de RTVE al Trofeu Godó de tennis
CÉSAR RANGEL Martina Klein aquesta setmana a l’estand de RTVE al Trofeu Godó de tennis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain