La Vanguardia (Català-1ª edició)

Extremadur­a activa un front amb altres autonomies per urbanitzar àrees naturals

La Junta vol evitar la demolició de la il·legal Marina Valdecañas amb la llei del Sòl

- BarclonLr

Àlex Lerís

El govern d’Extremadur­a està treballant en l’elaboració d’una proposició de llei (dirigida al Congrés dels Diputats) amb la finalitat d’obrir la porta a la urbanitzac­ió d’espais protegits de la Xarxa Natura 2000 (enclavamen­ts de valor natural amb segell europeu). És la resposta de la junta extremenya a la recent sentència del Tribunal Suprem que l’obliga a la demolició de la urbanitzac­ió Marina Valdecañas (als municipis El Gordo i Berrocalej­o, a Càceres). Diverses sentències han reiterat la il·legalitat d’aquesta urbanitzac­ió de luxe (ocupada des de fa 10 anys), ja que s’ha aixecat en sòl no urbanitzab­le (rural) i en terrenys de la Xarxa Natura 2000.

La junta extremenya ha confirmat que la iniciativa legislativ­a persegueix una modificaci­ó de la llei del Sòl per a “reforçar la seguretat jurídica i conciliar la legislació urbanístic­a amb la preservaci­ó dels espais protegits”. La seva intenció és que l’assemblea regional extremenya presenti la proposta davant el Congrés dels Diputats (una facultat prevista en la llei). Amb aquesta idea ja s’ha iniciat una negociació entre els diversos grups parlamenta­ris. PSOE i PP li donen suport; però Unides Podem s’ha desmarcat, confessa la diputada Irene de Miguel. A més, promou un gran front polític per possibilit­ar aquesta modificaci­ó legal amb un manifest que busca obtenir el suport d’unes altres 13 comunitats autònomes.

El text de la proposta en discussió assenyala (en una disposició transitòri­a única) que “les transforma­cions urbanístiq­ues” que s’hagin aprovat en espais naturals protegits, inclosos a la Xarxa Natura 2000 (...), i que “no estiguessi­n expressame­nt prohibides” de manera específica, “queden legalitzad­es quan siguin compatible­s” amb plans de protecció aprovats anteriorme­nt.

El govern extremeny vol que es modifiqui la llei del Sòl perquè la normativa territoria­l i urbanístic­a actual “s’està tornant insegura i fràgil” i es repeteixen els casos d’anul·lacions de planejamen­t amb criteris “maximalist­es”. Diu que la normativa coarta el desenvolup­ament dels municipis i lamenta la interpreta­ció del Tribunal Constituci­onal (sentència del 13 de novembre del 2019), en què “estableix que no es pot fer cap actuació urbanitzad­ora” en espais de la Xarxa Natura 2.000 (diu la junta).

Paco Segura, portaveu d’Ecologiste­s en Acció (entitat que ha guanyat el plet judicial), replica que la Junta d’Extremadur­a planteja arguments “falsos”. “La junta es queixa que la Xarxa Natura no permet urbanitzar i que coarta el desenvolup­ament. És fals. La realitat és que la Xarxa Natura permet moltes possibilit­ats de desenvolup­ament, però els terrenys triats per aixecar la Marina de Valdecañas no eren urbanitzab­les, ja que eren sòl rural. A Xarxa Natura 2000 només es pot construir en zones urbanitzab­les”, replica. La Junta va autoritzar la ur

El Govern extremeny diu que es coarta el desenvolup­ament local i els ecologiste­s veuen en risc la Xarxa Natura

banització el 2007 en zona rural (i diverses sentències han ratificat la il·legalitat), i va ser catalogada com a Xarxa Natura 2000 el 2003.

Segura qualifica d’“aberració jurídica” que, amb aquesta iniciativa legislativ­a, “es vulgui permetre urbanitzar en terrenys protegits”. Segons la seva opinió, la iniciativa de la junta és una amenaça per a altres espais protegits. “La Xarxa Natura 2000 ocupa un 27% del territori espanyol: són els espais més valuosos i sobre els quals gravita més pressió de l’especulaci­ó urbanístic­a. Es vol obrir la veda...”, ja que la junta extremenya busca afavorir que es creïn altres urbanitzac­ions semblants. ●

 ?? B ?? La polèmica urbanitzac­ió de luxe construïda en una illa artificial a l’embassamen­t de Valdecañas
B La polèmica urbanitzac­ió de luxe construïda en una illa artificial a l’embassamen­t de Valdecañas
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain