La Vanguardia (Català-1ª edició)

El món de l’edició, protagonis­ta de la festa

Dels grans grups a les editorials independen­ts

- FR NCESC BOMBÍ-VI SEC

La festa de La Vanguardia també va ser una trobada d’editors, un punt de reunió informal com feia temps que no n’hi havia, a tots nivells, dels grans als petits, començant per Markus Dohle, conseller delegat internacio­nal de Penguin Random House, de qui es deia que anava per la festa com si fos a Nova York, o José Creuheras, president del Grup Planeta –“una gran festa, hi havia moltes ganes de veure tanta gent”, assegurava–, o Carlo Feltrinell­i, president del grup que va fundar el seu pare i propietari d’Anagrama.

Feltrinell­i xerrava animadamen­t amb l’exvicepres­ident del Govern espanyol Pablo Iglesias, i després li explicava emocionat al seu editor, Ernest Folch, al capdavant de la renascuda Navona, la veneració que sentia pel seu pare, Giangiacom­o Feltrinell­i, que com a milionari revolucion­ari va fundar l’editorial, va publicar Pasternak o Lampedusa i va morir aparentmen­t en una acció de sabotatge. Folch i Feltrinell­i s’intercanvi­aven a la llum d’un mòbil, escrites a mà a la llum d’una llanterna, les dades per contactar i par

+ l jardí Carlos Godó, conseller delegat del Grup Godó (dreta),

amb Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya lar de feina al cap d’uns dies.

Maria Bohigas i Alejandro Dardik, de Club Editor, intercanvi­en impression­s sobre les perspectiv­es d’avui amb Oriol Serrano, fundador de la distribuïd­ora Les Punxes. “Serrano és una de les persones que sap més sobre els llibres”, diu Dardik.

Joan Sala, de Comanegra, reconeix que “la festa de La Vanguardia s’ha convertit en el tret de sortida definitiu del Sant Jordi de cada any! Per molts anys més!”.

Ester Pujol, del Grup Enciclopèd­ia, és un imant per als petons, que intenta defugir perquè encara recorda les males estones que li va fer passar la covid. Esclar que

fins fa quatre dies no n’hi havia, de petons, i el moment actual és aquell impàs entre donar-se la mà i ja està o tornar a les salutacion­s efusives d’abans, i entremig aquell fregar-se les galtes.

El fundador d’Anagrama, Jordi Herralde, es va asseure en una butaca i amb prou feines se’n va moure, comentant la jugada amb qui s’hi apropava, com Jordi Amat.

Emili Rosales, del Grup 62, i Joan Riambau, Random House, coincidien a dir que distribuïd­ors i llibreters afirmen que durant tota la setmana s’ha notat que les llibreries eren plenes, que avui farà el temps que faci, però que potser per previsió molts lectors han anat a proveir-se de llibres abans de la data assenyalad­a.

Laura Huerga, de Raig Verd, i Rafel Aniol, de Periscopi, també pensaven en el temps, esclar. Era un dels temes destacats de conversa atesa la previsió inclement, i fins i tot hi havia qui recordava un meteoròleg que suggeria passar el dia del Llibre a l’endemà. Però el cel va respectar la festa. ●

Carlo Feltrinell­i i Ernest Folch s’intercanvi­en els contactes amb la llum d’un mòbil

“M’he fixat que tot el que fan els espanyols té un sentit; no veus mai arquitectu­ra feta perquè sí”

Escriptor

“Després de dos anys d’absència, m’ha encantat tornar a aquesta festa que ja és sense mascaretes”

Escriptora

“Que a la portada només hi apareguin autors de ficció no em sembla bé; a l’estranger hi ha més autors que escriuen assaig”

Codirector dels jaciments d’Atapuerca

“Que per molts anys Sant Jordi continuï sent així de divertit i esbojarrat”

Editora de Club Editor

“Hi ha més ganes de Sant Jordi que mai i hi ha moltes ganes de descobrir nous talents, la diada s’hauria de celebrar cada dia”

Agent literària

Ángeles González-Sinde

Clara Segura

 ?? ??
 ?? CÉSAR RANGEL ?? Ester Pujol i J.P. Viladecans
CÉSAR RANGEL Ester Pujol i J.P. Viladecans
 ?? &LE  'ARCIA ?? Juan Luis Arsuaga
Maria Bohigas
Anna Soler-Pont
&LE 'ARCIA Juan Luis Arsuaga Maria Bohigas Anna Soler-Pont
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain