La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Culpa’, retrat d’una víctima d’abús sexual

Manuela Vellés assumeix el seu paper més arriscat al film d’Ibon Cormenzana

-

ACulpa, Manuela Vellés assumeix un dels seus papers més difícils. Tot un repte interpreta­tiu a la pell d’una advocada que és violada a casa seva pel millor amic del seu xicot, després d’haver passat la nit prenent copes junts amb altres col·legues. I ho fa acompanyad­a en un guió coescrit i coproduït amb la seva parella, Ibon Cormenzana ( La cima), que també dirigeix aquest film presentat a concurs ahir al BCN Film Fest. “Tots dos tendim a explicar històries que facin reflexiona­r. Jo sempre dic que soc actriu per crear emocions, per aconseguir generar un canvi en l’espectador”, comenta Vellés, que estava embarassad­a del segon fill quan van rodar de manera cronològic­a aquest film de producció independen­t, que s’estrena en cinemes el 6 de maig, i a Filmin, una setmana després.

Tant Vellés com Cormenzana volien parlar de les agressions sexuals, “un tema que continua sent molt tabú, encara que sembli que se’n parli més. Ens hem trobat amb moltes dones que han comentat amb nosaltres per primera vegada les seves experiènci­es, i volíem exposar una cosa que molta gent desconeix, i és que la majoria de violacions es produeixen amb gent coneguda. Això és el que fa que les dones ho amaguin per vergonya”, assegura Cormenzana.

“I el sentiment que apareix és la culpa –continua Vellés. La culpa

“Queda molt per fer per acompanyar una víctima i no jutjar-la; el focus cal posar-lo en l’agressor”, diu Vellés

és el que fa callis i et bloquegis. La dona es pregunta què he fet jo perquè ell cregui que jo volia? Ella tindria les eines per denunciar, però la qüestió és: per què no ho fa? Crec que encara queda molt per fer per acompanyar una víctima i no jutjar-la. Per això, el focus cal posar-lo en l’agressor. I, sens dubte, si l’home que vegi la pel·lícula ha pogut acostar-se a aquesta línia, vegi fins on pot arribar el dolor que pot provocar”, explica l’actriu. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain