La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Bundesbank alerta d’una recessió a Alemanya si es queda sense el gas rus

-

El Bundesbank calcula que un embargamen­t a l’energia de Rússia reduiria aquest any el producte interior brut (PIB) alemany en gairebé un 2% respecte al 2021. Al seu butlletí d’abril, el banc central d’Alemanya diu que l’augment dels preus de les matèries primeres per l’embargamen­t tindrà un efecte més fort els pròxims anys. Un embargamen­t complet de l’energia russa portaria les empreses alemanyes a consumir menys energia i ajustar la producció, segons el Bundesbank.

El 2020, el primer any de la pandèmia, l’economia alemanya es va contreure un 4,6% i va rebotar un 2,9% el 2021. El Bundesbank ja observa que Alemanya va poder estancar-se en el primer trimestre, pels problemes en les exportacio­ns, a les cadenes de subministr­aments i el fort augment dels preus de l’energia. Ara, alerta: sense el gas rus el PIB es tornarà a contreure.

Aquest risc el comparteix el Fons Monetari Internacio­nal (FMI), que veu difícil que diverses economies europees, començant per l’alemanya, puguin esquivar la recessió en l’actual conjuntura. Per això veu clau que la regió acceleri les mesures per reduir la seva dependènci­a energètica de Rússia. Alfred Krammer, director del Fons per a Europa, va explicar ahir que les grans economies del continent –excepte Espanya– estan en l’entorn de creixement zero i poden entrar en recessió tècnica.

Al seu informe sobre conjuntura i perspectiv­es a Europa publicat ahir, el Fons apunta a una previsió de creixement de les economies avançades europees d’un 3% (un punt menys que el que va calcular al gener) i d’un 3,2% per a les emergents (1,5 punts menys). En aquest càlcul el Fons no explica a Rússia, Bielorússi­a, Ucraïna ni Turquia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain