La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya vol suplir el gira-sol ucraïnès amb més oli propi

Els baixos preus desincenti­ven la producció nacional

-

Un dels primers efectes palpables a Espanya de la invasió russa va tenir com a escenari els supermerca­ts. Les ampolles d’oli de gira-sol van desaparèix­er dels lineals i les botigues en van racionar la venda per evitar que s’acapari aquest producte, el principal proveïdor estranger del qual és Ucraïna. Poc després va arribar un fort augment del seu preu –els restaurado­rs alerten de pujades d’un 200%–. Tot plegat malgrat que bona part del girasol ucraïnès que s’esperava per a aquesta campanya ja estava enviat abans de la guerra.

La possible escassetat que va llançar els consumidor­s al supermerca­t arribaria, en tot cas, a partir de la temporada que ve. Per això ara Espanya mira d’incrementa­r la producció pròpia. El problema s’estén a tot Europa, i la Comissió ja ha mogut fitxa per mirar de suplir la falta de gira-sol permetent aquest any de conrear-ne als terrenys de guaret –el gira-sol se sembra a començamen­ts de primavera–. Igual que l’Executiu comunitari busca fórmules per arribar a l’autonomia energètica i trencar amb Rússia, necessita com sigui autoprovei­r-se d’un producte de què depèn bona part de la indústria alimentàri­a, des de ramaders fins a fabricants d’aliments i restaurado­rs. El Ministeri d’Agricultur­a ja ha donat llum verda a l’ús excepciona­l dels guarets –la llei no permet utilitzar-los–, però els agricultor­s dubten que es conreï tot el gira-sol que espera el Govern central.

“És una bona mesura, i sí que se sembrarà més gira-sol a Espanya, però tampoc massivamen­t; és molt difícil que es pugui cobrir tota la demanda”, comenta José Roales, responsabl­e nacional de cultius herbacis de la Coordinado­ra d’Organitzac­ions d’Agricultor­s i Ramaders (COAG) i productor de gira-sol. Els baixos preus que cobren els agricultor­s i l’època en què s’ha aprovat la iniciativa, amb la primavera ja en marxa i la programaci­ó de cultius anuals ja tancada, en desincenti­ven la producció, afegeix Roales.

Una anàlisi de la GOAG indica que per a la campanya 20212022 s’ha estimat una producció nacional de 771.000 tones de llavor de gira-sol i una importació de 480.000 tones. “En el cas de la coca de girasol, una matèria primera directamen­t utilitzada per elaborar pinso, les proporcion­s són semblants: 609.000 tones produïdes i 350.000 d’importades”, assenyalen. El gira-sol que es conrea a Espanya cobreix de sobres la demanda d’oli de consum domèstic, consideren en aquesta organitzac­ió. Però no n’hi ha

Amb el que es conrea a Espanya es pot cobrir la demanda d’oli d’ús domèstic...

...però no n’hi ha prou per proveir tota la indústria alimentàri­a, des de ramaders fins a fabricants

prou per proveir els productors de pinso per a alimentaci­ó animal.

“No és una mala mesura perquè tot suma, però s’ha fet de manera poc àgil; s’han perdut setmanes per cultivar gira-sol i el seu baix preu el fa poc rendible”, considera Santi Caudeville­s, responsabl­e de cultius herbacis d’Unió de Pagesos.

La importació de gira-sol continua sent, ara com ara, imprescind­ible per cobrir la demanda a Espanya. ●

*Parada +Bernat: Pl/ Luz Morales c/ Comte d’Urgell, 292. Barcelona Unitats limitades

 ?? E: ?? Els supermerca­ts han racionat la compra d’oli de gira-sol per evitar acaparamen­t
E: Els supermerca­ts han racionat la compra d’oli de gira-sol per evitar acaparamen­t
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain