La Vanguardia (Català-1ª edició)

La rebaixa fiscal del PP arriba a 15.000 milions incloent-hi fons europeus

Estudia canalitzar un 7% del pla de recuperaci­ó com a incentius fiscals

-

Cani Fernández

El pla de xoc del Partit Popular planteja una baixada d’impostos de fins a 15.000 milions d’euros, que inclouria la utilitzaci­ó de 5.000 milions de fons europeus com a incentius fiscals. El PP de Feijóo ha variat els plantejame­nts habituals del partit de Casado, i ha passat de demanar rebaixes generalitz­ades d’impostos a proposar reduccions més selectives, que calcula sufragar amb l’augment de recaptació que s’està produint respecte a les previsions.

Tot i que ja es coneixien les línies mestres, ahir el president el PP, Alberto Núñez Feijóo, va enviar el seu pla a Pedro Sánchez, acompanyat d’una carta que oferia treballar junts en els temes rellevants, tot i que “sé que en la política actual no és freqüent”, i això sí, exigint també que atenguis les propostes formulades des del Partit Popular amb esperit lleial i constructi­u.

Segons el vicesecret­ari econòmic del PP, Juan Bravo, el pla té una estratègia amb tres principis: és temporal, hi ha marge per ferho, i se centra en les rendes mitjanes i baixes.

Respecte a la temporalit­at, seria en principi d’un any, amb algunes mesures aplicant-se retroactiv­ament des de l’1 de gener. Sobre el marge per dur-lo a terme, el PP disposa d’una recaptació de l’Agència Tributària que s’està mostrant molt per sobre de l’esperat en els primers mesos de l’any, i d’aquesta quantitat, planteja tornar entre 7.500 i 10.000 milions als contribuen­ts via rebaixes fiscals.

I pel que concerneix als beneficiar­is, serien principalm­ent les rendes mitjanes i baixes, tot i que amb estalvi també per a les altes. Una de les principals mesures seria una ajuda directa en un sol pagament d’entre 200 i 300 euros als contribuen­ts amb rendes inferiors a 14.000 euros. Són els que no tenen obligació de presentar la declaració i per tant no se’ls pot baixar els impostos.

S’acompanya d’una reducció de l’IRPF per als trams inferiors a 40.000 euros anuals, que es faria deflactant els tres primers trams de l’impost. Tot i això, ja que les rendes altes també passen per aquests trams, també sortirien beneficiad­es d’aquesta reducció. Preguntat sobre aquest punt, Juan Bravo va dir que dur a terme la rebaixa d’una altra manera per excloure de la rebaixa les rendes altes era un procés complex que complicari­a la seva posada en marxa.

El pla del PP també preveu baixar l’IVA a l’electricit­at i el gas fins a un 4 o un 5%. Per fixar-lo en un 4% es necessita permís de Brussel·les, però no per al 5%, ja que només es necessitar­ia traslladar una directiva europea.

Un altre element destacat que planteja el PP és canalitzar un 7%

Redueix l’IRPF per als trams inferiors a 40.000 euros i dona ajuts fins a 300 euros a les rendes més baixes

dels fons europeus, és a dir, 4.900 milions d’euros, en forma d’incentius fiscals. D’aquesta manera, el PP manté que s’aconseguir­ia una agilitació del repartimen­t dels fons europeus, que critica per una execució lenta i gens transparen­t, per fer-los arribar de manera més ràpida a la seva destinació. S’aplicaria per a inversions que es considerin prioritàri­es.

El gran escull per a aquest ús dels fons europeus és que implica renegociar el pla de recuperaci­ó, en el qual no es preveu aquesta possibilit­at, i obrir aquest meló pot ser un exercici especialme­nt dificultós. ●

 ?? ?? El president del PP, Alberto Núñez Feijóo
El president del PP, Alberto Núñez Feijóo
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain