La Vanguardia (Català-1ª edició)

Garamendi vol modular l’alça de les pensions amb el factor de sostenibil­itat

La CEOE alerta del risc de “ruïna” del sistema públic per la inflació

-

La patronal espanyola creu que el sistema públic de pensions està en risc de “ruïna” per la inflació “desbocada” dels últims mesos. Per això, el president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, va demanar ahir a Barcelona la introducci­ó d’algun “factor de sostenibil­itat” en el sistema públic de pensions per garantir-ne el mantenimen­t. Aquesta mena de mecanismes el que provoquen és una moderació o contenció a les pujades de les pensions.

Garamendi va recordar que el Pacte de Toledo va recomanar la posada en marxa d’algun sistema que garanteixi la sostenibil­itat del model. L’anterior factor de sostenibil­itat es va anul·lar fa uns anys i es va aprovar el model actual, que actualitza la quantia de les pensions en el mateix percentatg­e que la inflació mitjana per evitar la pèrdua de poder adquisitiu dels jubilats.

El representa­nt dels empresaris va fer aquestes declaracio­ns abans de participar en la jornada “L’Economia espanyola davant la Geopolític­a” organitzad­a per la Cambra de Comerç dels Estats

Units a Espanya. Segons el seu parer, el sobrecost de les pensions per la inflació esperada pot suposar fins a 15.000 milions d’euros de més, que anirien al dèficit de l’Estat.

“Estem dient que aquest factor de sostenibil­itat que es va plantejar no consisteix a apujar les quotes, consisteix a parlar d’una cosa més seriosa”, va precisar en relació amb l’alça de les cotitzacio­ns que paguen les empreses a compte del treballado­r per augmentar els recursos del sistema.

Tampoc no va veure bé una possible indexació dels salaris a la inflació, ja que provocaria “més tancaments d’empreses i més atur” perquè les companyies no tenen capacitat per traslladar després aquestes pujades als seus preus de venda. Segons la seva opinió, hi ha empreses, especialme­nt les que són petites, que “estan en una molt mala situació amb problemes de liquiditat i solvència”.

La jornada d’ahir el secretari d’Estat d’Economia, Gonzalo García, va dir que “volem aturar el problema de la inflació de socarel, abaixar el preu de l’energia, ajudar els nostres productors i protegir els col·lectius més vulnerable­s”. García va afegir que “la situació geopolític­a està afectant greument la nostra economia”.

L’empresari creu que apujar els salaris segons l’IPC provocaria tancaments d’empreses i més atur

El president de la Cambra d’Espanya, José Luis Bonet, va assenyalar que “les empreses espanyoles es defineixen pel fet de tenir un afany de servei que és essencial per incrementa­r la cooperació amb territoris com l’Àfrica o Llatinoamè­rica”. Per la seva banda, el president de la Cambra dels EUA a Espanya, Jaime Malet, va indicar que “els governs europeus s’han adonat que necessiten més els EUA, sobretot en matèria de defensa”. ●

 ?? EUROPA PRESS / EP ?? El president de la patronal, Antonio Garamendi
EUROPA PRESS / EP El president de la patronal, Antonio Garamendi
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain